Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekker 100 000 babyer

Fra april skal 100 000 gravide være med i en omdiskutert undersøkelse. Forskere vil blant annet finne ut om gravide kan drikke alkohol og om mobiltele- foner er farlig for fosteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker å finne årsaken til alvorlig sykdom hos barn og gi kvinnen større trygghet under svangerskapet, sier prosjektleder og seksjonsoverlege Per Magnus ved Folkehelsa. Prosjektet har hatt mange kritikere. Først og fremst har kritikken vært fokusert på de etiske sidene ved en slik registrering, og at undersøkelsen gjør de gravide unødig engstelige.

Kan drikke?

Magnus har tro på at prosjektet vil ta livet av noen vanlige bekymringer hos gravide: er stråling fra datamaskiner og mobiltelefoner farlig for fosteret? Hva med høyspentledninger eller radon? Kan jeg drikke alkohol under svangerskapet, og hva med medisiner?

- Vi har ikke gode svar på alle disse spørsmålene i dag, sier Magnus.

Nytt navn

Flere kritikere har påpekt at navnet «Bedre helse for mor og barn» er misvisende, da verken mor eller barn vil få den minste nytte av undersøkelsen. Resultatene vil først være tilgjengelige langt inn i neste årtusen.

- Jeg er enig i at navnet er dårlig. Vi har nå forandret det til «Den norske mor og barn undersøkelsen», sier Magnus. Men han avviser at det er uetisk å ville kartlegge risiko for sykdom.

- Vi ønsker å gjøre verden mindre farlig for gravide kvinner i framtida. Det kan da ikke være uetisk å finne årsaker til sykdom, sier Magnus.

Magnus kjenner godt til Barker-hypotesen som Dagbladet skrev om i går. Den engelske forskeren David Barker hevder at nyfødte som veier mindre enn 2,5 kg har økt risiko for sykdom, blant annet diabetes og hjerte-karsykdom.

- Barker måtte stole på data som allerede var innsamlet. Vårt fortrinn er at vi kan komme bakom Barker, sier Magnus.

- Vi kan selv utforme spørsmålene og ta blodprøvene. Magnus mener at prosjektet vil gi en enestående anledning til å finne sammenhengen mellom sykdom og en rekke risikofaktorer i mors liv.

Leger skeptiske

Hovedskytset mot undersøkelsen er rettet fra primærlegehold. Nå vil de gravide kvinnene få brev hjem med invitasjon om å delta. Først ut er kvinnene i Hordaland. Et pilotprosjekt i Sotra kommune viser at 80 % av de gravide er positive til å delta.

- Kritikken fra legehold har ikke virket negativt inn på de gravide, sier Magnus.

Mangler penger

Hordaland er første trinn, og deretter følger hele landet som trinn to. Men Magnus er avhengig av finansiering. Sosial- og helsedepartementet har til nå bevilget en million kroner pr år, og Magnus har liten tro på at beløpet vil øke vesentlig neste år.

- Vi må nok ut på det private sponsormarkedet, sier han. Prosjektet vil trenge 23 millioner neste år for å kunne bli landsomfattende.