STORAKSJON ETTER VOLSGTEKTSANMELDELSE:  Samtlige 800 menn ombord på partyskipet "Silje Festival" ble filmet av politiet før de slapp i land i Stockholm i dag. ARKIVFOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX.
STORAKSJON ETTER VOLSGTEKTSANMELDELSE: Samtlige 800 menn ombord på partyskipet "Silje Festival" ble filmet av politiet før de slapp i land i Stockholm i dag. ARKIVFOTO: PAUL KLEIVEN, SCANPIX.Vis mer

Sjekker 800 menn etter voldtekt på partybåt

Politiet stilte opp alle mannlige passasjerer i Stockholm. Color Line-sjef: - Kunne ikke ha skjedd i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Klokka 05 i morges fikk politiet i Stockholm en anmeldelse for voldtekt om bord på den store ferja «Silja Festival» under fart fra Riga med 1 600 personer.

Da «Silja Festival» la til kai i Frihamnen i Stockholm ved 09.30-tiden, sto politiet klar med flere enn ti tjenestemenn og fotograferte og noterte personalia på alle menn om bord.

- Jeg har ikke passasjerlistene foran meg, men jeg vil tro at det har vært om lag 50 - 50 av kvinner og menn. Så da er det vel om lag 800 menn som er fotografert av politiet, sier kommunikasjonssjef Janis Pavuls i rederiet Tallink til Dagbladet.

To timer Hele landgangen tok nesten to timer. Men selve politiaksjonen må dere spørre politiet om. Det er politiet som har valgt å etterforske på denne måten.

Filmet gjennom glassvegg Ifølge aftenbladet.se har flere av passasjerene reagert negativt på at de ble stilt på rekke og filmet gjennom en glassvegg før de slapp i land.

Kommunikasjonsdirektør Helge Otto  Mathisen i Norges største ferjerederi Color Line stusser når Dagbladet forteller han om den storstilte politiaksjonen mot ferjepassasjerene i Stockholm i morges.

- Skjer ikke i norske havner - Noe slikt har jeg aldri hørt om før. Det har ikke skjedd med våre ferjer, og jeg kan heller ikke se for meg at saker vil bli etterforsket på en slik måte i norske havner, sier Mathisen.

Han viser til video-opptak om bord og registreringer av passasjerer som blir gjort av sikkerhetsmessige hensyn.

- Vi er pålagt å ha passasjerlister på alle seilinger. Det er ikke noen form for overvåkning inne på lugarene. Men det er videokameraer som fanger opp alle som går til og fra et lugarområdet. Og det er materiale som er tilgjengelig for politiet.Opptakene slettes etter kort tid. Jeg har ikke regelverket foran meg nå, så jeg kan ikke si nøyaktig hva loven sier om lagring av slike opptak, sier kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.

Kapteinen er politi Han peker på at kapteinen ombord på ferjene har begrenset politimyndighet under seilasene.

- Hvis vi får en anmodning fra politiet om å bistå med spesielle opplegg i forbindelse med etterforskning om mistanker av alvorlige forbrytelser, vil vi selvfølgelig lytte til det.  Men noe som ligner voldtektsetterforskningen i Stockholm i dag, har vi aldri vært borti, sier Mathisen.

Hans kollega Janis Pavuls i Tallink kan heller ikke huske at noe slik har skjedd hans rederi.  

Helgens seilas Stockholm - Riga  - Stockholm var et spesielt partycruise med unge passasjerer.

- De fleste pleier å være svenske, men vi har også gjester fra andre land innimellom, blant annet fra Norge, sier Pavuls til Dagbladet.

Lettere å kjenne igjen Ulf Lindgren i Stockholm-politiet sier til aftonbladet.se at storaksjonen i formiddag letter politiets videre etterforskningen av voldtekstanmeldelelsen.

- Det er ganske fornuftig å filme slik dersom det har skjedd noe alvorlig om bord. Da blir det lettere å kjenne igjen personer på video-opptakene fra skipet, kommenterer polititalsmannen.