Sjekker amerikanere

Brasil har innført fingeravtrykk-kontroll ved ankomst til landet. Rutinene gjelder kun for amerikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en respons på anti-terrortiltakene som håndheves av USA, tar Brasil fingeravtrykk av alle amerikanske besøkende.

Ifølge nyhetsbyrået AP, var det dommer Julier da Silva som ba om å få innført tiltakene. Det gjorde han rett etter at USA annonserte at de skulle ta fingeravtrykk av reisende fra andre land.

De nye brasilianske tiltakene som ble innført 1. januar, har forsinket amerikanske reisende på landets flyplasser i opp til ni timer.

Selv benytter det amerikanske tollsystemet seg av digital teknologi, og startet sist mandag med å fotografere og ta fingeravtrykk av utlendinger som ankom landet. Borgere fra 27 land er likevel unntatt kontrollen, og kan oppholde seg i USA i 90 dager uten visum. Det gjelder for det meste europeiske land, og brasilianere er ikke unntatt kontrollen.

- Diskriminering av amerikanere

Amerikanske tjenestemenn betrakter den brasilianske responsen som diskriminerende, fordi den bare berører amerikanske borgere. Turistnæringen i Brasil er heller ikke begeistet for ideen, fordi de tror kontrollen vil avskrekke amerikanere fra å besøke landet.

Brasil benekter at dette er en gjengjeldelse av den amerikanske politikken, men dommer da Silvas argumentasjon for å innføre rutinene var temmelig utvetydig. Han kalte blant annet USAs terrortiltak for brutale og en trussel mot menneskerettighetene. Videre sa han at det var et fremmedhat på linje med nazistenes verste grusomheter.

Lørdag bekreftet utenriksminister Celso Amorim at USA er bekymret for de økte sikkerhetstiltakene, men sa at Brasil ikke ville krenke rettighetene til lovlydige reisende.

Et utkast av den én sider lange ordren fra dommer da Silva er publisert av Rio de Janeiro-avisen

Globo.com

<B>BRASILS SVAR:</B> USA er ikke begeistret over at amerikanske borgere må ta fingeravtrykk når de besøker Brasil.