Sjekker barnevoldtekter mot Baneheia-drapene

Politiet i Kristiansand undersøker nå om det kan være en sammenheng mellom tirsdagens voldtekter av to jenter på seks og sju år på Romsås i Oslo og barnedrapene i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At to barn blir voldtatt samtidig av én gjerningsmann, forekommer uhyre sjelden. Politiet driver nå en desperat jakt på mannen som voldtok de to jentene tirsdag kveld.

Norge er rystet av nok en grufull forbrytelse der barn er offer, og Oslo-politiet har satt inn store ressurser i jakten.

Samtlige innbyggere i Romsås nærområde har fått brev fra politiet, der etterforskerne ber om opplysninger i saken. Videre har politifolk siden tirsdag kveld foretatt dør-til-dør-aksjon i et stadig større område. En rekke vitner er avhørt, og i går kveld kom en rekke tips i saken inn til kriminalvakta ved Oslo Politidistrikt.

Etterforskerne tok med en gang ut videoopptakene fra de 16 videokameraene i og utenfor Romsåssenteret, 200 meter fra åstedet. Det er ikke usannsynlig at gjerningsmannen har beveget seg forbi kameraene på sin vei vekk fra åstedet.

Nå vil politiet i Kristiansand be om opplysninger i saken for å finne ut om det kan være likhetstrekk mellom Baneheia-drapene og voldtekten.

- Det har ikke vært noen formell kontakt med Oslo-politiet ennå, men vi vil i dag ta kontakt for å sjekke om det kan være likheter mellom sakene. Vi har ingen indikasjoner på det i dag, men vi kan ikke la være å se nærmere på sedelighetssaker der ofrene er unge jenter, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand til Dagbladet.

Likheter

Politiet anser det så langt som lite sannsynlig at det er samme gjerningsmann som står bak drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10), og voldtektene av de to jentene på Romsås. Forbrytelsene har likevel klare likhetstrekk:

  • Ofrene er meget unge jenter.
  • Forbrytelsene skjedde utendørs i skogsterreng, men i meget kort avstand fra områder der det oppholder seg mange mennesker.
  • Ofrene i Kristiansand ble funnet drept i Baneheia, kristiansandernes populære bade- og friluftsområde. Overgrepet på Romsås skjedde bare få meter fra fra et av Oslos største borettslag.

Lekte

De to venninnene på seks og sju år lekte på en lekeplass like ved hjemmet i borettslaget på Romsås i Oslo, da sexforbryteren dukket opp. Han betraktet jentene en stund mens de lekte, og skal deretter ha tatt dem med seg inn i et skogholt og voldtatt dem.

- Jentene var på lekeplassen sammen med mannen en periode. Deretter forlot de lekeplassen sammen, sier fungerende politiavdelingssjef Anne Rynning Aasen.

I dette skogområdet befinner det seg flere delvis ødelagte trehytter, og området er en fast lekeplass for barn.

Politiet bekreftet i går overfor Dagbladet at overgrepet mot de to venninnene ved lekeplassen i Tiurleiken borettslag på Romsås karakteriseres som voldtekt. I går ettermiddag var de to små jentene i dommeravhør på Politihuset i Oslo.

Saumfart åstedet

- Gjerningen går helt klart innenfor voldtektsparagrafen, sier fungerende politiavdelingssjef Rynning Aasen ved Oslo politidistrikt i Oslo. Etterforskningslederen vil ikke spesifisere nærmere hva overgrepet går ut på.

Kriminalteknikerne saumfarte åstedet like ved Romsåsveien i timene etter at jentene kom ut fra skogen ved 20.15-tida tirsdag. Etter det Dagbladet erfarer har det også blitt lett etter tekniske spor på jentenes klær.

Dukket opp en mann

Politiet går nå ut med en beskrivelse av klærne de to jentene hadde på seg når de lekte og deretter ble tatt med ut i skogen ved Ravnkollbakken nedenfor Tiurleiken skole. Politiet håper opplysningene om jentenes klær og signalement på den antatte overgriperen, samt på en bil, kan føre til oppklaring av saken.

Seksåringen hadde på seg en hvit topp og en dongerishorts, mens venninna på sju år var kledd i lys grå bomullsgenser og en skarpt gul langbukse.

Gårsdagens vitneavhør og tips viser at det dukket opp en mann på lekeplassen mens de to venninnene lekte.

Tragisk start

I dag starter skoleferien, men i nabolaget der voldtekten skjedde blir ikke alt som det skal de første ukene.

- Ungene vil ikke delta på avslutningen. De er redde for å gå på skolen. Selv om de skylder på hodepine eller et vondt kne, vet jeg hva grunnen er. De frykter at det skal skje dem noe, sier Ravinder Singh, far til en 10-årig gutt.

BLE VOLDTATT: I denne skogen på Romsås i Oslo ble to venninnner på seks og sju år voldtatt av en mann tirsdag rundt klokka 20.00. Politiet går nå ut med signalement på mannen.