Sjekker dødsfall

STAVANGER (Dagbladet): I Sverige kan akrylamid ha forårsaket mellom 50 og 700 dødsfall hvert år. Nå skal norske myndigheter finne ut hvor mange liv det kreftframkallende stoffet har tatt her til lands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter Gunnar Jordfald, direktør i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

- Vi har kalt inn de helsefaglige ekspertene i Vitenskapskomiteen, og bedt dem om å vurdere helserisikoen ved dette stoffet. Vi vil finne ut hvor farlig det er for norske forbrukere, sier Jordfald.

Tiltak

Myndighetene er skremt etter at akrylamid-alarmen gikk i Sverige i går. Det er særlig stekte poteter som utmerker seg som farlig. Men også brød, knekkebrød, kjeks og en rekke andre stekte matvarer advares det mot.

Nå setter SNT i verk en rekke tiltak:

  • I dag kalles aktuelle næringsmiddelbedrifter inn til møte ved Statens næringsmiddeltilsyn. De skal orienteres om situasjonen og sammen med myndighetene drøfte tiltak.
  • Så fort som mulig skal aktuelle matprodukter testes vitenskapelig.
  • SNTs vitenskapskomité, som består av 27 eksperter, skal kartlegge den samlede helserisikoen for det norske folk.

Grenseverdier

- Jeg tror ikke noen kan si i dag hvor mange nordmenn som har dødd av akrylamid. Det er ganske grundige analyser som må tas, og det er dette vi har bedt Vitenskapskomiteen om, sier Jordfald til Dagbladet.

Verken Norge eller EU har hatt grenseverdier for hvor mye akrylamid som skal være tillatt i mat. Men på vann har man hatt en grenseverdi på 0,1 milligram per liter.

LAGER CHIPS: Arbeidsleder Britt Pålerud ved Maaruds fabrikk i Sør-Odal er en av mange hundre som kan rammes hvis vi begynner å spise mindre chips. -Det blir jo så man tenker litt på det. Samtidig får jeg litt følelsen av at det snart ikke er noe vi kan spise.