Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekker ennå om enker hadde tysk kjæreste

Enker etter menn på krigspensjon skal fortsatt kunne nektes stønad hvis det kommer for en dag at de var kjærester med tyske soldater under krigen. Det slår sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da denne ordningen ble kjent i 1996, men daværende sosialminister Hill-Marta Solberg avviste å gjøre noe med den. Nå har saken vært på Kleppas bord, og hun sier også nei til en endring, skriver Vårt Land.

54 år etter krigens slutt går norske myndigheter fremdeles til arkivene for å sjekke fortiden til enker som ber om å få overta sin manns krigspensjon.

Lar «grovt uverdige forhold» seg dokumentere, fratas kvinnen pensjonen med hjemmel i krigspensjoneringslovene fra 1946. Et kjærlighetsforhold til en tysk soldat kan være et slikt grovt uverdig forhold.

Ny urettferdighet

Kleppa forstår at avslag på grunn av oppførsel under krigen kan oppleves som vanskelig, men hun synes det blir feil å foreslå noen endringer.

- Det er innsats under krigen som utgjør grunnlaget for denne pensjonen. Vi har stadig forespørsler fra personer som har gjort en innsats, men som ikke mottar denne pensjonen, sier Kleppa.

I 1996 sa Solberg at hun så svært mange problemer forbundet med å endre disse lovene. Hun mente at endringer ville være egnet til å skape ny urettferdighet, siden svært mange allerede har fått avslag på grunn av gjeldende bestemmelser, og fordi kanskje enda flere av dem er gått bort.

- Avskyelig

Krigsbarn-organisasjonen «Aksjon Lebensborn» reagerer skarpt på signalene fra Kleppa.

- Alle anstendige mennesker synes dette er avskyelig, men blant dere er det jo bare juridiske spissfindigheter som gjelder, skriver Tor Brandacher i et brev til Kleppa fra organisasjonen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media