Sjekker farlige fanger på perm

I jakten på Anjas drapsmann skal politiet alibi-sjekke kjente kriminelle.

VED FUNNSTEDET: 50 politifolk utgjør nå den massive etterforskningen etter drapet på Anja Weløy Aarseth (21). Blant politiets prosjekter er å alibi-sjekke kjente kriminelle og innsatte som kan ha vært på permisjon da de drapet skjedde. Det er ingen mistenkte i saken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VED FUNNSTEDET: 50 politifolk utgjør nå den massive etterforskningen etter drapet på Anja Weløy Aarseth (21). Blant politiets prosjekter er å alibi-sjekke kjente kriminelle og innsatte som kan ha vært på permisjon da de drapet skjedde. Det er ingen mistenkte i saken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Etterforskningen av drapet på Anja Weløy Aarseth (21) i Ålesund kan bli en tålmodighetsprøve, opplyser politiadvokat Yngve Skovly.

Han opplyser at politiet nå har rundt 50 etterforskere på saken etter at rundtomliggende politidistrikt også har avgitt ressurser til drapsetterforskningen. Blant disse er ni personer fra Kripos.

Han sier at et av politiets hovedfokus i denne delen av etterforskningen er å kartlegge og alibi-sjekke såkalt modus-kandidater.

Modus-prosjektet Politiet har nå organisert seg i åtte spesialgrupper, som hver for seg skal fokusere på forskjellige deler av etterforskningen (se faktaboks).

Et av fokusområdene er et eget modus-prosjekt. Gruppen ble satt ned i går og har i dag startet arbeidet.

- Det er en kartlegging av personer vi har kjennskap til fra alvorlig kriminalitet. De behøver ikke å ha begått eller ha vært mistenkt for forbrytelser lignende saken vi nå står overfor, men alvorlig kriminalitet, sier Skovly, og bekrefter at det vil være personer som er dømt for forbrytelser som drap, grov vold, seksualforbrytelser og annen alvorlig kriminalitet.

Sjekker fengsler Han sier at siden politiet har store ressurser kan de gå bredt ut i sin kartlegging. De er samtidig forberedt på det vil ta tid. Ofte er kriminelle personer lite villige til å snakke med politiet.

FORKLARER: Politiadvokat Yngve Skovly forteller hvordan politiet jobber for å ta gjerningsmannen.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORKLARER: Politiadvokat Yngve Skovly forteller hvordan politiet jobber for å ta gjerningsmannen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er snakk om tradisjonelle alibi-sjekker på aktuelle personer. Det kan være å oppsøke personene eller kalle enkelte inn til avhør. Dette er et arbeid som vil starte nå og vil være forskjellig fra person til person, sier Skovly.

Det arbeidet involverer dermed også et annet av politiets prosjektgrupper, nemlig alibi- og gjerningsmanngruppa.

Skovly bekrefter også at politiet er i ferd med å skaffe seg oversikt over personer, som i tidspunktet rundt forsvinningen og drapet på Anja Weløy Aarseth, har hatt permisjon fra fengsler og soningsanstalter i området.

- God oppklaringsprosent Stasjonssjef Oddbjørn Solheim lover at politiet gjør alt de kan for å ta gjerningsmannen, men mener uavhengig av det at Ålesund fremdeles er en trygg by.

- Det er i alles interesse at gjerningsmannen blir tatt. Vi gjør absolutt alt vi kan, og har fått de nødvendige ressursene for å sørge for at det blir en oppklaring i denne saken, sier Solheim til Dagbladet i dag.  

- Ålesund er fremdeles en trygg by og det synet har ikke endret seg siden denne saken startet, men jeg forstår at folk synes det er ubehagelig at ingen gjerningsmann er tatt. Denne saken fortjener en oppklaring, og det er vår absolutte målsetning.  

DREPT: Anja Weløy Aarseth fra Bergen
Foto: Privat / Familien / NTB scanpix
DREPT: Anja Weløy Aarseth fra Bergen Foto: Privat / Familien / NTB scanpix Vis mer

Han er forsiktig med å love at gjerningsmannen blir tatt, men viser til god oppklaringsprosent på slike saker.  

- Jeg kan ikke garantere noen ting som helst, det kan man aldri i slike saker. Vi har de nødvendige ressursene, kvaliteten og spesialister. Vi har god oppklaringsprosent når det gjelder slike saker i Norge, faktisk en av verdens beste. Det er nok litt fordi landet er lite og oversiktelig, men også fordi vi er flinke i jobben vår, sier Solheim til Dagbladet.