Sjekker fruktdiskene for dødsbakterie

STAVANGER: Helsemyndighetene sjekker alle frukt- og grønnsakdisker på strekningen Stavanger- Sandnes i sin famlende jakt på legionellasmitten. Uvisshet, misnøye og frykt tvinger nå helseminister Dagfinn Høybråten til å handle i legionellasaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer ble smittet med det dødelige viruset i løpet av to dager like før helga. Helsemyndighetene i Stavanger og Sandnes regner med at pasientene ble smittet av samme kilde.

Mistenkt nummer én er åpne kjøletårn til luftkondisjoneringsanlegg. Etter fjorårets epidemi mener smittejegerne at de har kontroll på alle kjente tårn. Men det kan finnes ukjente kjøletårn som sprer farlige bakterier uten at myndighetene vet om det.

I fjor ba Stavanger kommune om at det blir innført meldeplikt for åpne kjøletårn. Det ble det ingenting av. Ordfører Leif Johan Sevland (H) reagerer på at kommunen nok en gang må jage usynlige fiender.

Møte på topplan

- Vi har kartlagt kjøletårn i 13 måneder, men vi kan jo ikke vite sikkert om det fins noen vi ikke vet om. Derfor må folkene våre kjøre rundt og se på bygninger! Jeg mener at alle som har kjøletårn bør være pliktige til å melde ifra til kommunen om det, Sier Sevland.

- Jeg vet ikke om kjøletårn er smittekilden denne gangen, men med en oversikt hadde det vært lettere å sjekke dette ut, sier Stavanger-ordføreren.

I går kontaktet han helseminister Dagfinn Høybråten, som tok affære på timen.

- Jeg har kalt inn til et møte onsdag. Der skal Stavanger kommune, departementet, Folkehelsa og andre gå gjennom alle sider av saken, sier helseministeren.

Sevlands misnøye og legionellafrykten i Stavanger-området er årsakene til at han reagerer.

- Jeg har det øverste ansvaret for helsesikkerheten i landet. Når det reises tvil om den, er det mitt ansvar å klare opp i situasjonen, sier Høybråten.

Sjekker alle

Imens leter helsepersonell nærmest i blinde etter mulige smittekilder mellom Stavanger og Sandnes. I tillegg sjekker man mistenkte nummer to: frukt- og grønnsakdisker.

Næringsmiddeltilsynet skal sjekke om legionellabakterien fins i vanndråpene som sprøytes over ferskvarene i butikker langs Rv 44 mellom Sandnes og Stavanger. Smittevernlegene vet ikke hvor sannsynlig dette er som smittekilde.

- Men for noen år siden ble over 300 personer smittet av oversprøyting på en blomstermesse i Nederland, sier seksjonsoverlege Jon Sundal ved Sentralsjukehuset i Rogaland.

Flink kjøledisk: Kontrollør Ole Jakob Hansen (t.v.) og Terje Olsen sjekker kjøledisken på Rema 1000. Alle muligheter må sjekkes i jakten på legionellasmitten.