Sjekker hårstrå og Veronicas dagbok

Politiet har funnet en finlandshette som nå undersøkes av Kripos-teknikerne. Den skal være funnet hos en av de fire som er siktet for trippeldrapet. I finlandshetta lå det et hårstrå, som etter det Dagbladet forstår kan tilhøre en av de siktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig finleser etterforskerne Veronica Orderuds dagbok, i håp om å finne opplysninger som kan brukes i saken. Politiet har så langt ikke klart å finne spor som kan knytte den beslaglagte finlandshetta til åstedet for trippeldrapet, men jobber videre med undersøkelser av den. Teknikerne har lett etter spor av glass og blod, i håp om at det kunne knytte den direkte til drapsåstedet. Det har teknikerne så langt ikke klart. Det skal ikke være funnet verken blod eller glass på den.

Det er derimot funnet et hårstrå inni hetta, som rettsmedisinerne trolig med sikkerhet kan si hvem tilhører. Finlandshetta blir spesielt interessant hvis håret skulle vise seg å tilhøre Per Kristian Orderud eller Veronica Orderud.

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, som begge tilhørte et kriminelt miljø, vil lettere kunne forklare hvorfor de eventuelt hadde en finlandshette.

Etter det Dagbladet forstår, ble finlandshetta beslaglagt på et tidlig stadium i etterforskningen. Det skal være gjort flere typer undersøkelser av den allerede, men arbeidet er ikke sluttført.

Politiet har mistanke om at gjerningspersonen(e) som var på åstedet brukte raggsokker utenpå skoene, overtrekksdress, og trolig var tildekket på hodet for å ikke legge igjen spor. Derfor er funnet av finlandshetta veldig interessant.

Gransker dagbok

Politiet har også beslaglagt en dagbok som Veronica Orderud har skrevet. Etterforskerne gransker nå dagboken på jakt etter opplysninger som kan brukes i trippeldrapssaken. Da Veronica Orderud ble avhørt torsdag for en uke siden, ble hun spurt om rutinene sine for dagbokskriving, hva hun pleide å skrive i dagboken og hvorfor hun gjorde det.

Dagboken er funnet hjemme hos Veronica, og etterforskerne finstuderer nå denne. Utdrag fra dagboken blir etter det Dagbladet erfarer fremlagt for forhørsretten på Lillestrøm i dag.

Klokka 09 i dag framstilles alle de fire siktede i forhørsretten med begjæring om nye fire ukers varetektsfengsling.

- Siktelsen er den samme som sist, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen til Dagbladet.

Det er ventet at flere av de siktede vil avgi forklaring i forhørsretten, der rettsmøtet vil gå for åpne dører.

Vurderte utvidelse

Før dette fengslingsmøtet vurderte politiet å utvide siktelsen mot Kristin Kirkemo til også å gjelde attentatsaken. Etter grundige vurderinger bestemte politiet seg for å droppe dette. Lars Grønnerød ble for en måned siden siktet for trusler mot Anne Orderud Paust, knyttet til den første attentatsaken.

Politiet mener de også har flere indisier mot Kristin Kirkemo i attentatsaken. Politiet har nylig avhørt en mann i det kriminelle miljøet i Oslo som har gitt nye opplysninger om Kirkemo. Han sier at han ble fortalt av en nær venn av Kristin, en 26-åring fra Molde, at hun hadde noe med attentatene mot Anne Orderud Paust å gjøre. Dette skal han ha blitt fortalt et halvt år før drapene. 26-åringen som skal ha sagt dette, er identisk med mannen som hjalp Kristin å kjøpe to pistoler i Molde. Han har ikke selv sagt noe tilsvarende til politiet.

Politiet ønsker å gjøre nye avhør i miljøet rundt Kristin Kirkemo, blant annet for å finne ut om flere venner av henne har hørt snakk om at hun hadde noe med attentatsaken å gjøre. Dette vil politiadvokat Bjørn-Arne Tronier bruke som argument i dag for å få forlenget fengsling på Kristin Kirkemo.