Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekker IS-listen for norsk tilknytning

PST vil sjekke om noen av de 22.000 navnene på IS-terroristene har tilknytning til Norge.

TERROR-NAVN:  Vestlige sikkerhetstjenester sjekker nå navene på islamistene som har sluttet seg til Den islamske stat.En minnepinne med informasjon om hele 22.000 IS-terrorister  ble stjålet i Raqqa, og granskes nå av vestlige sikkerhets- og etterretningstjenenester. Foto: AP
TERROR-NAVN: Vestlige sikkerhetstjenester sjekker nå navene på islamistene som har sluttet seg til Den islamske stat.En minnepinne med informasjon om hele 22.000 IS-terrorister ble stjålet i Raqqa, og granskes nå av vestlige sikkerhets- og etterretningstjenenester. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i forrige uke det ble kjent at en minnepinne med om lag 22.000 navn på medlemmer av Den islamske stat, var kommet på avveie. Og nå er i hendene på sikkerhetspolitiet i flere vestlige land.

Dagbladet får bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nå vil sjekke om noen av navnene på lista - som britiske nyhetskanalen Sky News og flere stor etterretningsorganisasjoner har tilgang til - også omhandler personer med tilknytning til Norge.

PST er tause - Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger. Vi vil verken bekrefte eller avkrefte om vi har denne navnelista, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Det var britiske Sky News som fikk minnepinnen med navn, adresser, telefonnummer og familiekontakter. Dagbladet får bekreftet at opplysningene nå er hos sikkerhetspolitiet i flere vestlige land. Det er uklart om PST har fått lista, eller om de får den i løpet av kort tid.

Minnepinnen skal inneholde flere tusen sider med dokumenter. Statsborgere fra minst 51 land skal være omtalt. Dagbladet får opplyst at det ikke skal være 22.000 unike navn på lista over IS-terroristene, men at mange av navnene på IS-terroristene er oppført flere ganger.

Stjal minnepinne Minnepinnene skal ha bli stjålet fra en sikkerhetssjef i Den islamske stat i den syriske byen Raqqa - hovedkvarteret til de islamske terroristene i Syria.

Mannen som tok med seg minnepinnene omtales i internasjonale medier som «Abu Hamed» - trolig et alias. Han skal tidligere ha vært frivillig i Den frie syriske hæren før han sluttet seg til islamistene og Den islamske stat.

Etter å ha flyktet fra Den islamske stat, skal «Abu Hamed» flyktet til Tyrkia, hvor han ga minnepinnene til en journalist.

Sky News har bekreftet at minnepinnen ble stjålet fra en av lederne i Den islamske statens interne sikkerhetspoliti.

Dokumentene skal også inneholde viktig informasjon om tidligere ukjente jihadister fra Nord-Europa. Flere av de andre navnene og informasjonen på minnepinnene skal derimot være godt kjent av flere etterretningstjenester i de vestlige land.

- Uvurderlig - Opplysningene kan kaste et uvurderlig lys over jihadistene og Den islamske stat, har Richard Barrett, tidligere direktøren i britiske MI6, fastslått overfor engelske medier.

- Dette kommer til å være en uvurderlig ressurs for analytikere, sier Richard Barrett.

Etter hva Dagbladet erfarer har verken Politiets sikkerhetstjeneste eller E-tjenesten - Norges sivile og militære utenlandsetterretningstjeneste - foreløpig full oversikt over om det er personer med norsk statsborgerskap eller annen tilknytning til Norge som er omtalt i dokumentene som sikkerhetstjeneste i Europa nå saumfarer.

Norsk tilknytning PST har fram til nå operert med at 90 personer med tilknytning til Norge har reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat. 40 av dem er fortatt i Syria, 20 har blitt drept, mens rundt 30 personer har returnert til Norge.

PST har samtidig bekreftet av det kan være store mørketall.

Dagbladet har opplysningen som viser at over 150 personer med norsk tilknytning har reist til Syria og Irak og sluttet seg til den fryktede terrorgruppa Den islamske stat.