SUSPENDERT: Bak denne døra, på akuttgeriatrisk avdeling ved Växjö lasarett, jobbet den mistenkte norske legen (51) fram til han ble suspendert i november i fjor. Nå sjekker svensk politi legen opp mot 79 dødsfall ved avdelingen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SUSPENDERT: Bak denne døra, på akuttgeriatrisk avdeling ved Växjö lasarett, jobbet den mistenkte norske legen (51) fram til han ble suspendert i november i fjor. Nå sjekker svensk politi legen opp mot 79 dødsfall ved avdelingen. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

- Sjekker legens norske pasienter

Den norske legen (51) granskes for 79 dødsfall i Sverige. Nå vil norsk politi gå igjennom legens historie i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VÄXJÖ (Dagbladet): Bak dørene til den akuttgeriatriske avdelingen ved Växjö lasarett var tilsynelatende alt ved det vante i går kveld.

Det er her den mistenkte norske legen jobbet, og det var her han skal ha sprøytet dødelige mengder kalium inn i en 84 år gammel kvinne den 7. desember 2006.

Kvinnens datter, som også er lege, uttrykte forundring over at moren døde så fort.

Da skal legen ha innrømmet å ha gitt 84-åringen «hjelp på veien» i form av en dødelig dose kalium. Det tok tre år før kvinnen anmeldte morens dødsfall.

Nå skal svensk politi se nærmere på 79 dødsfall ved Växjö lasarett der mannen i 50-årene jobbet.

—Forutså dødstidspunkter
Granskningen kommer blant annet etter at det ble klart at legen hadde forutsett flere dødstidspunkter ved avdelingen med foruroligende nøyaktighet.

- Vi har det første tilfellet, der det er skjellig grunn til mistanke. Og så har vi begjært ytterligere 78 journaler, der jeg har innledet etterforskning med mistanke om drap, sier statsadvokat Johan Henningsson til Sveriges Radio.

Ifølge Henningson er mistanken mot legen styrket.

Sjekker norske journaler
Politiet i Fredrkstad vil nå sjekke den mistenkte "dødslegens" historie i Norge.

- I en så alvorlig sak er det helt naturlig at vi går inn og sjekker, sier etterforskningsleder Jan Andreassen ved Fredrikstad politistasjon til Dagbladet.

I et tidsrom på seks år skal legen skal ha jobbet korte perioder som vikar på Sykehuset Østfold på 1990-tallet. I tillegg skal han ha vært ansatt i tidligere Kråkerøy kommune (nå Fredrikstad).

- Det er ikke noe vi har begynt på: Jeg ble først kjent med saken i dag. Men det er helt naturlig at vi går inn og ser på mannens virksomhet her i Norge, sier Andreassen.

Helsetilsynet melder at det ikke er notert noe mistenkelig ved mannens aktivitet i samme periode. Likevel er kommuneledelsen i ferd med å foreta en ny gjennomgang av sine arkiver.

- Hadde det foreligget mistanke, ville det trolig vært meldt Helsetilsynet. Jeg har heller ingen erindring om noe mistenkelig fra den perioden. Men vi må gå inn i saken skikkelig for å være på den sikre siden, sier Andreassen til Dagbladet.

- Har ikke gjort noe ulovlig Ifølge Kripos har svensk politi foreløpig ikke kommet med noen anmodning om bistand fra norsk politi.

- Vi har ikke fått noen henvendelse og har heller ikke på eget initiativ åpnet noen sak, sier fungerende informasjonssjef Anne B. Sandal i Kripos til Dagbladet.

Nekter
Legen, har vært suspendert siden november i fjor. Han har engasjert kjendisadvokaten Leif Silbersky til å forsvare seg.

- Han nekter for at han har gjort noe ulovlig. Ut over dette vil jeg ikke kommentere denne saken som nå er under etterforskning, sier Leif Silbersky til Dagbladet.

MISTENKELIGE DØDSFALL:  Ved Akutgeriatrisk avdelning på Centrallasarettet i Växjö arbeidet den norske legen som er mistenkt for ett døsfall på sykehuset, og etterforskes for ytterligere 78.
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
MISTENKELIGE DØDSFALL: Ved Akutgeriatrisk avdelning på Centrallasarettet i Växjö arbeidet den norske legen som er mistenkt for ett døsfall på sykehuset, og etterforskes for ytterligere 78. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer