Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekker norsk ku-import

Skal undersøke om Norge kan ha importert kalver fra den svenske kua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske myndigheter understreker at funnet av kugalskap (BSE)  i Sverige i liten grad utgjør noen fare for nordmenn.

- Men vi undersøker nå om noen i Norge kan ha importert kalver fra den smittede kua. Sjansen for dette er imidlertid minimal, understreker Joakim Lystad, administrerende direktør i Mattilsynet. Han mener norske forbrukerer har lite å frykte.

- Vi har allerede tatt høyde for at kugalskap kan finnes i Norge, derfor blir alt risikomateriale fjernet under slakting, sier han.

Også avdelingsdirektør Hilde Kruse, ved Veterinærinstituttet, er opptatt av å berolige nordmenn.

- EUs vurderinger har vist at sannsynligheten for å finne kugalskap i Sverige har vært litt høyere enn i Norge. Det skyldes blant annet at de har importert flere stofe og mer kjøtt- og benmel fra land med kugalskap, enn det vi har, sier hun.- Fortsatt er vi 99,9 prosent sikre på å være fri for at kyr har BSE i Norge, legger Kruse til.

Benmel

Hvorfor den 12 år gamle kua i Sverige fikk kugalskap er foreløpig usikkert. Fôring med kjøtt- eller benmel, kan det være en mulig årsak.

- EU innførte forbud mot kjøtt- og benmel i 1994, men vi regner med at reglene ikke ble implementert umiddelbart. Det betyr at kua kan ha fått i seg slik type fôr i sine første leveår. Siden inkubasjonstiden for kugalskap er svært lang kan dette være smittekilden.

Sjekker norsk ku-import

- Kan nålevende, norske kyr også ha spist slikt fôr?

- Forbudet mot kjøtt- og benmel ble innført i Norge i 1990, og at kyr blir seksten skjer aldri. Dessuten var nesten alt kjøtt- og benmel som ble brukt i Norge også laget her i landet, og her har det jo aldri blitt påvist kugalskap, forklarer Kruse.

Ble avlivet

En tolv år gammel ku på en gård i Hallstaberg i Björksta ble avlivet for noen dager siden på grunn av mistanke om kugalskap. I dag kom beskjeden om at kua hadde den fryktede BSE-smitten.

Alle kyr på den aktuelle gården vil bli avlivet og undersøkt.

Mennesker som spiser kjøtt fra smittede dyr, risikerer å utvikle den dødelige hjernelidelsen Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

BSE ble påvist hos storfe i Storbritannia i 1986, og på 1990-tallet utviklet kugalskapen seg til en skandale der EU forbød all eksport av storfekjøtt fra øyriket. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media