Sjekker norsk ku-import

Skal undersøke om Norge kan ha importert kalver fra den svenske kua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske myndigheter understreker at funnet av kugalskap (BSE)  i Sverige i liten grad utgjør noen fare for nordmenn.

- Men vi undersøker nå om noen i Norge kan ha importert kalver fra den smittede kua. Sjansen for dette er imidlertid minimal, understreker Joakim Lystad, administrerende direktør i Mattilsynet. Han mener norske forbrukerer har lite å frykte.

- Vi har allerede tatt høyde for at kugalskap kan finnes i Norge, derfor blir alt risikomateriale fjernet under slakting, sier han.

Også avdelingsdirektør Hilde Kruse, ved Veterinærinstituttet, er opptatt av å berolige nordmenn.

- EUs vurderinger har vist at sannsynligheten for å finne kugalskap i Sverige har vært litt høyere enn i Norge. Det skyldes blant annet at de har importert flere stofe og mer kjøtt- og benmel fra land med kugalskap, enn det vi har, sier hun.- Fortsatt er vi 99,9 prosent sikre på å være fri for at kyr har BSE i Norge, legger Kruse til.

Benmel

Hvorfor den 12 år gamle kua i Sverige fikk kugalskap er foreløpig usikkert. Fôring med kjøtt- eller benmel, kan det være en mulig årsak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer