TEKNISK ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere jobbet mandag lenge med å sikre mulige spor ved Skedsmo senter etter ranet av NOKAS-vekterne. Foto: Are Svendsen
TEKNISK ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere jobbet mandag lenge med å sikre mulige spor ved Skedsmo senter etter ranet av NOKAS-vekterne. Foto: Are SvendsenVis mer

Sjekker om pengetransport-ran kan være en innside-jobb

Politiet står fremdeles på bar bakke etter det væpnede ranet på Skedsmokorset natt til mandag. Ranerne og ransutbyttet kan være langt utenfor Norges grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet står fremdeles uten mistenkte etter at flere væpnede ranere slo til mot NOKAS-vektere ved DnB NORs minibank på Skedsmo senter natt til mandag. Vekterne hadde kjørt en stor del av sin planlagte rute og hadde trolig med seg kontanter fra nattsafer i hele Øvre Romerike da de ble overfalt av de maskerte og bevæpnede mennene.

Likevel ønsker politiet å holde kortene tett til brystet om hva de har av informasjon om gjerningsmennene og fluktbilen.

Vet ikke beløpet Politiet vet heller ikke ennå hvor stort beløp ranerne har kommet seg unna med.

- Dette er en bil som fyller opp minibanker og henter nattsafer. Inne i nattsafene er det alle mulig slags beløp, og vi må inn i regnskapet til enkelte bedrifter for å finne ut hvor mye det kan ha vært. Det er en stor jobb, sier politiadvokat Eivind Kluge ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Han vil heller ikke ut med antakelser om hvor mye penger det kan ha vært.

Kan være innside-jobb Politiadvokat Eivind Kluge opplyser at de nå jobber med å kartlegge alt rundt ranet, og at de holder alle muligheter åpne - også for at det kan være snakk om en innside-jobb.

- Vi er tidlig i etterforskningen og har ingen konkret mistanke om det, men vi holder alle muligheter åpne, sier Kluge til Dagbladet.

- Hvordan de har blitt kjent med ruten vekterne kjørte og hvordan de visste at bilen skulle stå der, er ting vi må kartlegge.

Vektere som kjører pengetransport i Norge kjører sjeldent samme ruten, og selskapene som leverer slike tjenester har tatt store forhåndsregler spesielt etter de mange ranene som skjedde fra midten av 1990-tallet til begynnelsen av 2000-tallet.

- Innsideinfo ofte grunnlaget Krimekspert og tidligere politispaner Johnny Brenna jobbet mye med det «det gamle» ransmiljøet, og forteller at innsideinformasjon var grunnlaget for planer om ran i nesten ni av ti tilfeller.

- Det kan enten være vektere som jobber der eller vektere som tidligere har jobbet i selskapet som har gitt informasjon til kriminelle. Det er ikke en ukjent metode, sier Brenna til Dagbladet.

I etterkant av ranet på Skedsmokorset har Brenna snakket med folk i miljøet, som har fortalt til ham at Skedsmokorset lenge har vært et sted det har vært mye snakk om.

- Godt planlagt - Dette ranet har nok blitt planlagt i lang tid. Det er ikke tilfeldig at det skjer der. Det kan ha vært informasjon om at det var mye penger og hente, og så er det ideelle fluktruter i området.

Han tror ikke det er det er noen av de kjente aktørene fra det gamle ransmiljøet som står direkte bak, men han utelukker ikke at de kan ha en finger med i spillet.

- Jeg tror det enten er nye folk som man ikke kjenner til, eller en plan som er solgt fra etablerte til andre kriminelle. Det foreligger haugevis av slike planer, sier Brenna.

Overvåkningsbilder Politiadvokat Eivind Kluge opplyser til Dagbladet at de nå innhenter alt av informasjon de kan få tak i, blant annet overvåkningsbilder fra ransstedet og andre aktuelle områder.

- Vi jobber nå med å innhente video, ikke bare fra ranssteder, men også fra området rundt. Vi håper at dette kan avdekke om de har spanet på eller ventet noe sted. Det kan gi svar på om de har visst noe på forhånd, sier Kluge.

Han forsikrer om at det er satt i gang et stort etterforskningsapparat for å finne gjerningsmennene.

- Vi har mange enkeltspor å følge, men vi står uten noe gjennombrudd.

- Hvilke enkeltspor er dette?

- Vi holder kortene tett til brystet, og vi velger bevisst å ikke gå ut med bilder eller signalement på ranerne, selv om vi innser at det kan få betydning for tilfanget av tips i saken.

Leter etter mulig forlatt fluktbil Politiet vet ikke om gjerningsmennene bruket en eller flere biler, men tror de kan ha byttet kjøretøy.

- Erfaring fra tidligere tilsier at de har byttet og eventuelt da skjult kjøretøy de har brukt. Det vil i så fall være interessant å finne bilen, sier Kluge.

Han erkjenner at tiden jobber i mot politiet når det gjelder ransutbyttet.

- De kan ha kommet seg langt avgårde nå. Vi kan ikke utelukke at de har kommet seg til utlandet.

- Har dere varslet våre naboland?

- Nei, jeg kjenner ikke til om vi har gjort det. Det er ikke til hensikt når vi ikke har noe konkret å gå etter. Vi ba grenseoverganger og andre politidistrikt være på vakt etter noe mistenkelig, men når det ikke ga resultat, kan de være hvor som helst, sier Kluge.

Kluge opplyser at politiet jobber tett med ledelsen i NOKAS for å finne ut hvordan dette kunne skje, om de har begått noen feil og for å klarlegge ransbeløpet.

OFTE INNSIDE-INFO: Krimekspert og eks-politispaner Johnny Brenna forteller at det ofte er innside-informasjon som fører til at kriminelle velger å legge store planer om ran. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
OFTE INNSIDE-INFO: Krimekspert og eks-politispaner Johnny Brenna forteller at det ofte er innside-informasjon som fører til at kriminelle velger å legge store planer om ran. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer