Sjekker om Per er dumpet i sjøen eller under nybygg

Likhund markerte skarpt - i morgen går mini-ubåt ned i Sørfjorden i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter politiet det første av de to siste planlagte forsøkene på å finne liket etter Per Vålnes, som forsvant i forbindelse med feiringen av sin egen 50-års dag hjemme i Storsteinnes i Troms for snart to år siden.

Basert på tips fra den lange etterforskningen og oppførselen til en likhund, skal politiet nå undersøke om liket er dumpet i Sørfjorden eller under grunnmurene til en nybygd gjestestue.

Og før jul skal statsadvokaten og Riksadvokaten bestemme seg for om det er grunnlag for å ta ut tiltalte mot de tre som er siktet i saken: Per Vålnes' samboer (41), hennes nye samboer (40) og en tredje mann (42).

Nekter å forklare seg De ble pågrepet i november i fjor - ett år etter siste spor av 50-åringen, som opprinnelig kommer fra Hallingdal.

- Alle tre har nektet å forklare seg for politiet de siste månedene. Pr. i dag er det ikke noe lik og heller ikke noe dokumentert åsted i saken, sier regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv, Balsfjord og Bardu til Dagbladet.

I morgen starter et søk med en fjernstyrt undervannsbåt med sonar i et avgrenset område av Sørfjorden i Troms.

Stedet ligger noen mil fra småbruket der Per Vålnes bodde og hadde 50-års lag 26. november 2011. Men leitestedet ligger i en annen retning enn der bilen til Per Vålnes ble funnet forlatt noen dager etter at han var etterlyst.

Likhund markerte - En av de siktede har tilknytning til dette området ved Sørfjorden. Da vi så etter spor der seinest i juni i år, var det en likhund som markerte kraftig i en bestemt retning. Derfor setter vi i gang dette søket. Sonaren gir løpende bilder som fra et ekkolodd, og kan dirigeres tett på hvis bildene viser noe interessant, sier lensmann Andreas Nilsen.

Ifølge Nordlys ligger søkeområdet rett utenfor boligeiendommen til 42-åringen som er siktet i saken, ved Sjøvassbotn på kommunesgrensa mellom Balsfjord og Tromsø.

Det var like i nærheten politiet gravde i fjæra tidligere i år.

Dersom søket i Sørfjorden ikke gir resultater, har etterforskerne en siste plan før saken blir oversendt statsadvokaten.

- Det var utbygging med mye grunnarbeider, støping og bortkjøring av masse på Vollan Gjestestue på det tidspunktet Per Vålnes ble borte. I løpet av september skal arkeologer undersøke om det kan være tegn til et lik i grunnmuren eller under nybygget, sier lensmannen.

Arkeologer har utstyr som kan spore organisk materiale uten å rive opp murer eller betonggolv i første omgang.

 TØMTE HUSET:  Kripos samler eiendeler fra huset til Per Vålnes i et telt på tomta i november i fjor før deler av golvet ble  brutt opp. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
TØMTE HUSET: Kripos samler eiendeler fra huset til Per Vålnes i et telt på tomta i november i fjor før deler av golvet ble brutt opp. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

De tre som har sittet i varetekt i ni måneder, er alle siktet etter straffelovens paragraf 233 for å forvoldt eller medvirket til en annens død.

I alt seks personer ble pågrepet i november i fjor, men tre av dem ble raskt løslatt.

- Alle de tre siktede var tilstede på 50-års feiringen lørdag 26. november 2011. Vi vet også hvem andre som var der, men går ikke ut med hvor mange av hensyn til etterforskningen, sier lensmann Andreas Nilsen til Dagbladet.

Samboeren: - Kjørte av gårde Politiet mener at Per Vålnes ble tatt av dage natt til søndag 27. november 2011 i forbindelse med bursdagsfeiringen.

Den siktede samboeren meldte Vålnes savnet 30. november, og har forklart at han kjørte av gårde en ettermiddag for å kjøpe røyk - uten å komme tilbake.

Tidligere har politiet revet opp deler av golvet i huset og finkjemmert hundegården på småbruket der Per Vålnes sist ble sett.

 LEITER TIL SJØS OG UNDER BETONG:  Torsdag starter nye søk etter et Per Vålnes, som sist er sett på sin egen 50-års dag 26. november 2011. Foto: Privat.
LEITER TIL SJØS OG UNDER BETONG: Torsdag starter nye søk etter et Per Vålnes, som sist er sett på sin egen 50-års dag 26. november 2011. Foto: Privat. Vis mer