REAGERER:   Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil nå sjekke praksis bak karaktersettingen i private videregående skoler. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
REAGERER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil nå sjekke praksis bak karaktersettingen i private videregående skoler. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.Vis mer

Sjekker om privatskoler gir for gode karakterer

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil undersøke hvorfor 13 700 privatelever får bedre standpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det ble kjent at elever ved privat videregående skoler får bedre standpunktkarakterer enn i den offentlige skolen, vil kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) se nærmere på saken.

I tallene fra Utdanningsdirektoratet som Aftenposten viderebrakte onsdag, går det fram at de til sammen 13 700 elevene i norske private videregående skoler får bedre standpunktkarakterer i 18 av 20 fag, men forskjellen er nærmest visket bort ved eksamen, skriver Aftenposten.

- Markedsføring Halvorsen ber nå Utdanningsdirektoratet se nærmere på eventuelle forskjeller i karaktersettingen.

- Jeg vil be dem se på sammenheng mellom standpunkt og eksamen, hva som er lærernes og skolenes vurderingspraksis, og bruken av karakterdata i markedsføring, sier SV-statsråden.

Halvorsen forteller at hun har fått henvendelser fra flere elever som reagerer på de såkalte karaktergarantiene som enkelte privatskoler bruker i markedsføringen.

Styreleder Knut Erik Beyer-Arnesen i Forum for friskoler mener forskjellene ikke er så store at de utgjør noe stort problem.

- Men vi vil oppfordre våre skoler til å skjele til karaktersettingen i den offentlige skolen, sier han og understreker at det neppe er slik at privatskolene bruker gode karakterer for å hevde seg i konkurransen om elevene.

(NTB).