Sjekker ransmiljø

Politiet har få spor etter gjerningsmennene som sto bak våpentyveriet på Jørstadmoen. Etablerte ransmiljøer, straffedømte eksmilitære og mulige terroristmiljøer sjekkes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JØRSTADMOEN (Dagbladet): Politiet slo tidlig i går morges full riksalarm og varslet samtlige politidistrikt og grenseoverganger om våpentyveriet ved Jørstadmoen militærleir utenfor Lillehammer. Gjerningsmennene skal ha fått med seg nærmere 70 AG 3-gevær og flere maskinpistoler av typen MP-5.

I tillegg har tyvene fått med seg et skarpskyttergevær og i overkant av 20 pistoler av typen Glock P-80 og Luger.

Tekniske spor

Politiet mener det i lys av den siste tids hendelser er naturlig å sjekke landets etablerte ransmiljøer.

-  Vi holder alle muligheter åpne, men det ser ut til å være meget profesjonelle folk som står bak, og vi vil ha et spesielt fokus rettet mot landets ransmiljøer og straffedømte eksmilitære. Det er i den forbindelse etablert et samarbeid med kriminalpolitiet sentralt, sier politistasjonsmester Bjørn Bergundhaugen ved Lillehammer politistasjon til Dagbladet. Han utelukker heller ikke at det er mulige terroristmiljøer som kan stå bak.

Ifølge politiet skal det være funnet tekniske spor både ved kasernen der håndvåpnene ble stjålet, og i den militære kassebilen gjerningsmennene benyttet for å kjøre våpnene ut av leiren med.

-  Vi håper naturligvis disse sporene vil bidra til et gjennombrudd i etterforskningen. Vi har også fått interessante opplysninger fra vitner og folk i leiren som vi skal jobbe videre med, sier Bergundhaugen.

-  På et så tidlig tidspunkt må vi være åpne i etterforskingen, men det er riktig at vi nå har startet granskningen av flere etablerte kriminelle miljøer, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt. Politiet vil også etterforske om våpnene var forsvarlig lagret i leiren.

Nye tiltak

-  Våpnene har vært forsvarlig voktet, og tyvene må ha hatt gode kunnskaper om hvordan de kunne ta seg inn i kasernen. Det er sensorer på gjerdene, men ikke der de tok seg inn. Vi har ingen mistanker om at noen fra leiren har vært involvert, sier leirsjef og brigader Arve Senderud. Ifølge Senderud er det allerede gjennomført tiltak for å hindre at liknende kan skje igjen. Det er også utstedt ordre til samtlige av hærens avdelinger om å gjennomgå sine sikkerhetsrutiner.

-   Dette er en meget alvorlig sak, og vi vil gjøre alt vi kan for å bedre sikkerhetsrutinene, sier general Kjell Grandhagen.

HULL I GJERDET: Våpentyvene som står bak et av norgeshistoriens største våpentyverier, klarte å ta seg inn i leiren gjennom dette gjerdet.
FOKUS PÅ SIKKERHET: General Kjell Grandhagen og leirsjef Arve Senderud.