MANGE REISER: OSLO Regjeringen Solberg på Slottsplassen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MANGE REISER: OSLO Regjeringen Solberg på Slottsplassen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sjekker statsråders mobilbruk

Per Sandberg brøt også departementets interne retningslinjer, viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i. Flere departementer undersøker nå statsråder og statssekretærers mobilbruk i utlandet.

Forrige uke sa Politiets sikkerhetstjeneste at de stadig rådgir norske politikere og departementer som skal på reiser til utlandet.

- Vi gir råd til regjeringen og sentrale stortingspolitikere som reiser til land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Våre råd er at de ikke tar med mobiltelefoner eller nettbrett til slike land. I stedet råder vi dem til å skaffe seg en midlertidig mobiltelefon for reisen, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Etter spørsmål fra Dagbladet undersøker nå flere departementer om statsråder og statssekretærer har reist med jobbtelefoner til land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Da avisa tok kontakt i går, var allerede undersøkelsene om reiser til de såkalte høyrisikolandene i gang hos Forsvarsdepartementet.

- Vi har allerede sjekket og statsråden har ikke reist med sin jobbtelefon til Kina, Russland eller Iran, sier spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten Birgitte Frisch til Dagbladet.

Svarer Stortinget først

Etter at Dagbladet sendte spørsmål, kom det også fra Stortinget om statsråders mobilbruk i utlandet.

Flere departementer svarer nå til Dagbladet at de vil vente med å svare mediene til de har svart Stortinget. Det er ventet svar fra statsministerens kontor om få dager.

Brøt interne retningslinjer

Interne retningslinjer i Nærings- og fiskeridepartementet Dagbladet har fått innsyn i har klare krav til hvordan ansatte og politisk ledelse skal bruke elektronisk utstyr i utlandet.

Flere farer listes opp, blant annet hacking. Sandberg brøt flere av reglene da han reiste med tjenestetelefonen til Iran. Retningslinjene åpner med en tydelig advarsel:

«Det er ikke tillatt å ta med ditt ordinære utstyr, dvs. mobiltelefon og bærbare PC til et risikoland. Dette for å unngå tapping av PC-er og mobiltelefoner, samt planting av ondsinnet programvare med tanke på langsiktig og vedvarende tapping av informasjon (f.eks. trojaner). NFD låner ut eget utstyr til bruk i disse landene».

MOBILBRÅK: Fiskeriminster og 1. nestleder Per Sandberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOBILBRÅK: Fiskeriminster og 1. nestleder Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Undersøker

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd.

Etter at Sandberg kom hjem ble telefonen først overlatt til departementet og deretter levert videre til Politiets sikkerhetstjeneste for videre undersøkelser.

PST undersøker telefonen både for mulig gradert informasjon og for å se hvorvidt iransk etterretning eller andre kan ha etterlatt spor.

Dersom PST finner ut at det har blitt oppbevart gradert informasjon på telefonen, eller i applikasjoner knyttet til telefonen, kan det bli aktuelt å starte en åpen etterforskning.

Dersom PST finner spor etter fremmede aktører, vil trolig en eventuell etterforskning foregå i det skjulte.

PST-møte

I går omtalte VG hvordan Bahareh Letnes sendte en åpen søknad om å få bli Sandbergs assistent og tolk til Nærings- og fiskeridepartementet i 2016.

Søknaden ble besvart av departementet, som ikke hadde noen ledige stillinger for henne.

- Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden, skrev Sandberg i går i et svar på skriftlige spørsmål fra stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Videre forteller Sandberg at det er planer om et møte med PST.

- Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST, skriver Sandberg.

TIL PST: Per Sandberg varslet i går at han skal i samtaler med PST. Her er hovedkvarteret i Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TIL PST: Per Sandberg varslet i går at han skal i samtaler med PST. Her er hovedkvarteret i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Avviser utlån

Sandberg har forklart at telefonen hans lå i bagasjen store deler av turen. Etter at Sandberg kom hjem fra Iran, lastet han opp en rekke bilder fra reisen. Bildene ligger på på Facebook som «mobilopplastinger». Flere av bildene er tatt av andre enn Sandberg.

I retningslinjene punkt tre slås det fast at «mobiltelefonen skal være i din besittelse hele tiden. Lån den ikke ut».

Dagbladet har flere ganger spurt hvem som tok bildene Sandberg har lastet opp og om han ga fra seg telefonen til andre underveis på reisen.

- Svaret er nei, skriver kommunikasjonssjef Martine Røiseland til Dagbladet.

- Ligger ikke på telefonen

Forrige uke uttalte rettsviter Ingvild Bruce at Sandberg kan ha brutt sikkerhetsloven. I et svar til stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i går, skriver Sandberg følgende:

- Jeg vil understreke at gradert informasjon etter sikkerhetsloven ikke sendes på e-post eller SMS, og slike dokumenter ligger ikke på mobiltelefonen, skriver Sandberg i svaret til Knag Fylkesnes.