PÅ TUR? Her er Jarle Andhøy på brygga i Risør i sommer. Nå sjekker kystmyndighetene i New Zealand om han er på ny ekspidisjon i ny båt. FOTO:TORBJØRN BERG
PÅ TUR? Her er Jarle Andhøy på brygga i Risør i sommer. Nå sjekker kystmyndighetene i New Zealand om han er på ny ekspidisjon i ny båt. FOTO:TORBJØRN BERGVis mer

Sjekker tips om ny Berserk-tur

New Zealand har fått melding om at Jarle Andhøy skal ha satt i gang en ny sørpolsekspedisjon i ny båt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en melding til landets medier ber de om opplysninger hvis noen vet noe om dette.

- Vi har fått ubekreftede meldinger om at Jarle Andhøy og Samuel Massie kan være om bord i en ny båt, også denne kalt Berserk, muligens fortøyd et sted i Auckland eller Northland, heter det i meldingen.

Kan ha kjøpt ny båt Tipset går ut på at seilbåten er 54 fot lang, og at de to skal ha planlagt en gjentakelse av fjorårets ekspedisjon. Båten skal opprinnelig ha hatt navnet Nilaya, men skal altså være omdømt til Berserk. Fartøyet var inntil nylig til salgs i Auckland-området og er en 54 fot lang seilbåt i stål.

Ifølge en nyhetsmelding fra Radio New Zealand skal norske myndigheter ha bekreftet at Andhøy ikke har innhentet de nødvendige tillatelser til ekspedisjonen denne gangen heller.

Utenriksdepartementet i New Zealand opplyser også at Andhøy ankom landet tidligere denne måneden.

Det er ennå ukjent om det kan være flere involvert i en eventuell ny ekspedisjon.

Varslet norske myndigheter I et brev sendt fra Utenriksdepartementet (UD) til Antarktistraktaten som NRK har tilgang til, uttrykker UD bekymring for at Jarle Andhøy har planlagt en ny ekspedisjon. Andhøy skal selv formelt ha varslet regjeringen om planene for ekspedisjonen. Men ingen godkjenning er gitt fra norske myndigheter.

UD bekrefter at de tidlig i januar tok kontakt med New Zealands myndigheter og meldte ifra om Andhøys planlagte ekspedisjon. UD er også kjent med at mediene i New Zealand nå melder at Andhøy kan ha startet turen.

- UD, Norsk Polarinstitutt og Justisdepartementet er i dialog rundt dette, sier pressevakt i UD, Svein Atle Michelsen, til NRK.

Fikk forelegg Jarle Andhøy fikk i fjor et forelegg på 25.000 kroner av Tromsø for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen.

Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor. De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), omkom i ulykken. Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie overlevde.

TV Norge sendte torsdag den første episoden i serien «Berserk mot Sydpolen», som handler om ekspedisjonen som gikk galt i februar i fjor. Flere etterlatte gikk rettens vei for å stanse serien, men fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett.

Det lyktes ikke NTB å få kontakt med verken Andøy eller Massie tirsdag kveld. (NTB)