Sjekker togpassasjerer til og fra Paris i Brüssel

Opp mot 100 tungt bevæpnede polititjenestemenn følger i dag tett med på alle reisende til og fra Paris på togstasjonen Gare du Midi i Brüssel. Sju personer er pågrepet i Belgia.

STORT POLITIOPPBUD: Opp mot 100 tungt bevæpnede polititjenestemenn har tatt plass på perrong fem og seks på togstasjonen Gare du Midi. Det er her reisende til og fra Paris går på og av togene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORT POLITIOPPBUD: Opp mot 100 tungt bevæpnede polititjenestemenn har tatt plass på perrong fem og seks på togstasjonen Gare du Midi. Det er her reisende til og fra Paris går på og av togene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÜSSEL (Dagbladet): Polititroppene har samlet seg rundt perrong fem der passasjerer reiser til Paris og perrong seks der reisende med toget fra Paris går av. De har med seg bombehunder som snuset i kofferter og vesker.

Noen blir beordret til å åpne koffertene sine slik at politiet kan få undersøkt innholdet. De reisende gjør som politiet sier, men det er en uvanlig stemning i stasjonsområdet.

Brüssel er sterkt merket av attentatene i Paris. Flandern News skriver at terror-beredskapen i Belgia er løftet til nivå tre, av maksimalt fire.

En togbetjent sier til Dagbladet at politiet er der på grunn av terroraksjonene i Paris og for å sikre de reisende.

GRANSKER KOFFERTER: Politiet oppsøker reisende på togstasjonen Gare du Midi i Brüssel og gjennomgår kofferter på søk etter farlige gjenstander. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRANSKER KOFFERTER: Politiet oppsøker reisende på togstasjonen Gare du Midi i Brüssel og gjennomgår kofferter på søk etter farlige gjenstander. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

SISTE: Ifølge den belgiske statskanalen RTBF skal to av mennene som utførte terroren i Paris ha bodd i Paris. Flanders News melder at at de skal ha hatt franske pass.

Store politistyrker - Vi kan aldri vite om noen har et bombebelte rundt kroppen, men jeg vil ikke tenke for mye på det. Hvis de tankene får for mye plass i meg, må jeg slutte å jobbe her, sier han.

Klokka 16.30 i går ettermiddag ble en ung mann pågrepet utenfor metrostasjonen Osseghem i Molembeek-distriktet. To vitner som jobber i en bar på plassen utenfor metro-stasjonen, Moustafa og Andrea, sa til Dagbladet at store politistyrker plutselig var på plassen der for å omringe en ung mann, kledd i svarte klær.

- To tjenestemenn rettet våpen mot den unge mannen for så å legge ham i bakken og pågripe ham. Det gikk veldig fort for seg, sa Andrea.

- Sju pågrepet Fem personer skal ha blitt arrestert i Molembeek lørdag kveld og natt til søndag. Den belgiske justisministeren Koen Geens sier at en bil med belgiske skilter, som var parkert ved siden av konsertlokalet Bataclan i Paris, ledet etterforskerne til en adresse i Molembeek.

Lørdag ettermiddag og kveld gjennomførte politiet husransakelser og gjorde beslag på flere adresser i dette distriktet, blant annet i Gentsesteenweg, Hertoginneplein og Osseghemstraat. I den store politistyrken som gjennomførte aksjonene, var også bombegruppen til politiet.

Nyhetsbyrået AP melder i ettermiddag at det i alt skal være sju personer som er pågrepet i Belgia i forbindelse med terroren i Paris.

Ordfører Francoise Schepmans var i dag utenfor politistasjonen i Molembeek og oppdaterte pressen. Hun sa da at det var pågrepet fem personer i Brüssel.

Lørdag kveld og natt til søndag var et stort område bak politistasjonen i Molembeek sperret av og beskyttet av politiet. Søndag formiddag var sperringene hevet og livet går igjen som normalt i dette området med mange fremmedarbeidere og flyktninger. Bak politistasjonen er det i dag et stort mat- og klesmarked like ved en stor moské.

- Liker det ikke Dagbladet har forsøkt å snakke med flere beboere i dette området, men de liker ikke å tenke på at de kan ha hatt terrorister boende nær seg.

- Nei, dette vet vi ikke noe om. Dere må snakke med politiet om dette, sier de. På politistasjonen sier en inspektør til Dagbladet at det bare er justisministeren eller riksadvokaten som har lov til å uttale seg om de store politiaksjonene i helga.

SØK MED BOMBEHUND: Politiet i Brussel  gransker passasjerer som venter på tog til Paris med bombehunder. stor aksjon lørdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØK MED BOMBEHUND: Politiet i Brussel gransker passasjerer som venter på tog til Paris med bombehunder. stor aksjon lørdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Belgisk presse skriver at det tidligere er pågrepet flere personer i Molembeek-distriktet. De er blitt knyttet til andre terroraksjoner i Europa, blant annet i Frankrike.