Sjekker Toska mot to tellesentralran

Kriminalpolitiet sjekker David Aleksander Toska, hans medsiktede og etterlyste for dødsranet i Stavanger mot to ran av DnBs tellesentral i Oslo i 1999 og 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Tangnes

En grunn er at politiet mener Toska, alias «Mesterhjernen», lånte Thomas Øye fem millioner kroner vinteren 2001, og at pengene kommer fra kriminell virksomhet. På det tidspunktet Toska skal ha gitt lånet til Øye, var heller ikke «Mesterhjernen» dømt for alvorlig vinningskriminalitet. Politiets problem er at de ikke kan konkretisere hvor Toska skal ha skaffet fem millioner fra kriminell virksomhet.

Det var først høsten 2001 at Toska foretok tidenes bankkupp på Bryn, og lettet en rekke bankbokser for ca. 20 millioner kroner, ifølge tiltalen. Toska har bare erkjent at han tok tre millioner.

En 36-åring formidlet i 2001 kontakt mellom Toska og en Securitas-vakt, som skal ha gitt Toska helt sentral informasjon om den omtalte bankfilialen og sikkerhetssystemet.

36-åringen er nå en av de sju som er siktet i helerisaken der finansakrobaten Thomas Øye er involvert. Bakgrunnen for siktelsen er at Toska også skal ha lånt penger til 36-åringen.

-  Var en god venn

I juni 2002 satt Toska i Oslo kretsfengsel. Her skrev han ned alle detaljer om en «fullkommen slagplan», som førte til bankbokstyveriet på Bryn.

I notatet skriver Toska at det «egentlig var et umulig innbrudd, men lot seg likevel gjennomføre fordi man fikk innsideopplysninger om Securitas sine vaktrutiner og alarmsystemer».

I notatet nevnes også 36-åringen som nå er siktet i den såkalte Øye-saken. Ifølge Toska hjalp 36-åringen til med å skaffe en Securitas-vekter som kjente vaktselskapets rutiner. Toska skriver at 36-åringen «var en god venn av meg».

Ranene mot tellesentralene er ikke oppklart. Grunnen til at politiet retter søkelyset mot de mistenkte i dødsranet, er modus og signalement.

-  Er i Spania

Sju personer er siktet i helerisaken. Politiet utelukker ikke flere siktelser. Toskas 36 år gamle kamerat er ikke pågrepet, men Dagbladet får bekreftet at det er pågripelsesbeslutning på mannen.

Avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt mener 36-åringen kan befinne seg i Spania. De vurderer nå å reise dit for å avhøre ham.

b> RAN I 2000: Ranene mot DnBs tellesentraler i 1999 og 2000 er ikke oppklart. Utbyttet ble totalt 50 millioner kroner. Nå rettes søkelyset mot de mistenkte i dødsranet i Stavanger.