Sjekkes mot titalls branner

En 37-åring, som er siktet for tre branner på Grünerløkka i Oslo, ble i dag varetektsfengslet i fire ukerer. Nå sjekkes han mot flere titalls branner i bydelen i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37-åringen ble framstilt i Oslo forhørsrett i ettermiddag, og rettens administrator fulgte politiets begjæring om fire uker varetekt. Politiet mener faren for at siktede skal gjenta sine handlinger dersom han blir løslatt er stor. Siktede er tidligere domfelt, men aldri for ildspåsettelse.

Sett av vitne

37-åringen, som bor på et hospits i området der de tre brannene har brutt ut, har i politiavhør erkjent å stå bak brannene, med forbehold om den mest alvorlige brannen i Stolmakergata på Grünerløkka natt til mandag denne uka. Flere mennesker ble reddet fra en brennende bygård, og seks personer ble behandlet for røykskader. Bygningen som inneholder ti hybelleiligheter og en storkiosk, ble totalskadd i brannen.

Mannen er siktet for en brann i krysset Finnmarksgata/Helgesensgate i Oslo 6. april i år. To søppelkasser med papir ble antent, og flammene slikket oppover en murvegg før de ble slukket av brannvesenet. Dette forholdet har mannen erkjent i politiavhør. Kort tid etter brannen ble han stanset av en politimann som noterte seg navnet og adressen til siktede. En jakke som siktede bar, med et spesielt kjennemerke ble også notert ned av polititjenestemannen.

37-åringen er også siktet for en brann i Kirkegårdsgata 4 A og B natt til mandag. Også denne brannen startet i en søppelkasse, og ble raskt slukket. Denne brannen har 37-åringen erkjent å stå bak i politiavhør. Kort tid etter brannen så to vitner mannen gående fra Kirkegårdsgata i retning mot det neste stedet det brant 10-15 minutter senere. Vitnene la også merke til jakka til mannen, med det spesielle kjennetegnet på ryggen.

Trakk tilståelse

Brannen i Stolmakergata, kort tid etter brannen i Kirkegårdsgata, fikk langt alvorligere konsekvenser, og det var fare for at menneskeliv skulle gå tapt. Brannen spredte seg fra søppel som lå like inntil en bygård. Ilden fikk raskt tak i bygningen og spredte seg opp til hyblene i bygget og opp på taket. Flere mennesker ble reddet ned fra tak og vinduer i den brennende bygården av brannvesenet.

I politiavhør har 37-åringen også erkjent å stå bak denne brannen, men han tok et forbehold.

- Han har ikke erkjent tre branner, men han var i rus da han ble avhørt. Han utelukket derfor ikke at det kan ha vært tre branner. Da han ble edru har han benektet dette, og han har forklart at han var i sentrum av Oslo da brannen i Stolmakergata brøt ut, sier 37-åringens forsvarer Knut Rognlien til Dagbladet.no.

Angrer

Dersom siktede blir tiltalt og dømt etter mordbrannparagrafen for brannen i Seilduksgata, er strafferammen minimum to års fengsel.

- Min klient har uttrykt anger for de to brannene han har erkjent i forhørsretten. Han er svært lei seg, og sier at det var dumt av ham å tenne på. Utover det ønsker jeg ikke å gå inn på noe motiv for hvorfor han har gjort det, sier Rognlien.

Han understreker at hans klient ikke er en pyroman, som har en sykelig trang til å sette på og se ild.

Siktede har påkjært avgjørelsen fra forhørsretten til Borgarting lagmannsrett. Hans forsvarer vil at politiet også skal etterforske en annen ukjent person som ble sett like forut for brannen i Stolmakergata, og som også ble observert av et vitne like etter at brannen brøt ut.

57 branner i år

Politiet vil bruke de fire ukene mannen er varetektsfengslet til å undersøke om han kan stå bak andre branner i Oslo. Han er etter det Dagbladet.no forstår ikke konfrontert med andre branntilløp, men politiet vil se på likhetstrekk ved de brannen han er siktet for, og andre uoppklarte branner.

- Vi tenker ikke på noen spesielle branner, men det har vært 57 branner totalt i bydelen i år. Derfor vil det være naturlig for politiet, når en person erkjenner to branner, å etterforske om denne personen har begått flere ildspåsettelser, sier politiinspektør Ståle Kile til Dagbladet.no.

Han understreker likevel at siktede ikke er mistenkt for noen andre branner, og at han ikke kan knyttes til noen andre uoppklarte branner enn de to han har erkjent, og den han mistenkt for å stå bak i Stolmakergata 19.

OPPKLARES? </B>37-åringen som har tilstått brannstifting på Grünerløkka, vil også bli sjekket mot dødsbrannen i Fredensborgveien.