Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekket aldri Hagens søppel etter spor

Morgenen etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, ble ekteparets søppel hentet - uten at politiet hadde gjennomgått det.

SAVNET: Elleve måneder etter at hun forsvant, er Anne-Elisabeth Hagen (69) fremdeles borte. Foto: Privat
SAVNET: Elleve måneder etter at hun forsvant, er Anne-Elisabeth Hagen (69) fremdeles borte. Foto: Privat Vis mer

Et skoavtrykk fra en antatt gjerningsperson, nærmere 20 biler og et brevpapir. En siste telefonsamtale og strips funnet i eneboligen i Sloraveien 4 på Fjellhamar. Blant disse sporene kan svaret på Anne-Elisabeth Hagens forsvinning ligge.

Så langt har ingen klart å finne brikken som løser puslespillet og oppklarer hvor den 69 år gamle kona til en av Norges rikeste menn, Tom Hagen, befinner seg. Ingen har heller løst mysteriet om hvem som sto bak, da kvinnen forsvant fra sitt hjem onsdag 31. oktober i fjor.

I eneboligen ble det funnet et brev med løsepengekrav på nærmere 90 millioner kroner, betalt i kryptovaluta. Samtidig ble det gitt tydelig beskjed om at politiet ikke måtte varsles, dersom Hagen ikke skulle bli skadd eller drept.

Politiet ble likevel raskt varslet, men valgte på bakgrunn av truslene å holde etterforskningen hemmelig for allmennheten i mer enn to måneder. Det kan i verste fall ha kostet dem dyrt.

Sjekket ikke søpla

Politiinspektør Tommy Brøske har tidligere bekreftet at konkrete etterforskningsskritt ble lagt på is som følge av hemmeligholdet. Nå kan politiet bekrefte at ett av disse var undersøkelser av avfallet utenfor Hagens bolig. Dette ble tømt og kjørt bort dagen etter at 69-åringen forsvant - uten at politiet tok sjansen på å undersøke hvorvidt det fantes spor eller bevis i søppeldunken.

- Det stemmer at søpla ved boligen ble hentet torsdag. Dette er et praktisk eksempel på utfordringene vi står i, og sto i da etterforskningen startet. Som kjent holdt vi en lav profil innledningsvis, og vi er ærlige på at det førte til at vi måtte gjøre noen valg. I dette spesielle tilfellet var det kort tid mellom forholdet ble kjent og søpla ble tømt, sier politiinspektør Brøske.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Øst politidistrikt gikk til drastiske skritt for at etterforskningen av det som nå er ansett som en drapssak, forble hemmelig. Etter at Hagen ble meldt savnet på morgenen eller formiddagen 31. oktober, hadde politiet samme dag sivilkledde politifolk i nabolaget.

På en av bilene skal det ha blitt brukt falske skilter, samtidig som politiet altså ikke tok sjansen på å gjennomgå avfallsdunken ved ekteparets innkjørsel. Alt for ikke å avsløre hvem som faktisk var i gang med undersøkelser i nabolaget.

- Kan aldri utelukke

Brøske innrømmet tidlig etter at saken ble offentlig kjent, at beslutningen om å holde etterforskningen hemmelig i så lang tid, hadde vært vanskelig. Mer enn 330 dager seinere, er det fremdeles uvisst om spor gikk tapt som følge av valgene som ble tatt.

Om så er tilfelle for den manglende gjennomgangen av søpla, får man heller aldri svar på.

- Vi vurderer det som lite sannsynlig at vi har gått glipp av sentrale spor eller bevis i forbindelse med søppelhentinga. Men man kan aldri være hundre prosent sikker og utelukke dette, selv om vi anser det som lite sannsynlig, ut ifra et helhetsbilde, sier politiinspektøren.

Kryssjekker spor

Hagen-etterforskningen har vært av det ressurskrevende slaget for Øst politidistrikt. I perioden fram til 12. mars hadde arbeidet ført til en merkostnad på 9,2 millioner kroner, og det ble bedt om ekstra økonomiske midler for å kunne holde ressursbruken oppe.

I sommer gikk politiet ut og endret sin hovedhypotese fra forsvinning til drap. Det til tross for at det fortsatt ikke foreligger håndfaste bevis for at 69-åringen verken er drept eller fortsatt lever.

Mens det nærmer seg et år siden kvinnen forsvant, pågår derfor fremdeles etterforskningen for fullt hos politiet. Tidligere i høst ble det etterlyst kjøpere av sko i størrelse 44, 45 og 46 fra produsenten Sprox, solgt i butikker hos kjeden Spar Kjøp i perioden august 2016 og fram til forsvinningen.

Årsaken var et skoavtrykk i Hagens bolig. Et avtrykk politiet mener stammer fra en gjerningsperson. Politiet håper med det å kunne finne ut hvem som står bak omkring 260 kjøp, som ble betalt kontant.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Samtidig jobbes det med å spore opp butikken som solgte papiret trusselbrevet ble skrevet på. Brøske har tidligere fortalt til Dagbladet at de mener å ha funnet kjeden som selger papiret i Norge. Nå handler det om å finne den eksakte butikken.

Det har den siste tida også kommet fram at det ble funnet strips i ekteparets bolig etter at Hagen forsvant. Også her skal politiet ha funnet ut hvilken kjede stripsene selges fra. Håpet er nå at politiet ved å kryssjekke kjøp av sko, brevpapir og strips, skal komme nærmere svaret på hvem som står bak Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media