<strong> - LESER IKKE E-POST:</strong>  Interessant med en politimessig vurdering, men det er viktig å understreke at denne saken ikke dreier seg om telefonsavlytting eller lesing av e-post, sier forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: BJØRN SIGURDSSØN, SCANPIX.
- LESER IKKE E-POST: Interessant med en politimessig vurdering, men det er viktig å understreke at denne saken ikke dreier seg om telefonsavlytting eller lesing av e-post, sier forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: BJØRN SIGURDSSØN, SCANPIX. Vis mer

Sjekket besøk på nettsider

- Dreier seg ikke om lesing av e-post, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Forsvarssjef Sverre Diesen sier etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) er viktig av prinsipielle grunner, men at det ikke er mistanke om at ansatte har brutt loven.

— Jeg har ingen grunn til å tro at det har foregått ulovligheter, sier Diesen til NTB.

Etterforskningen dreier seg om om innsamling av informasjon om besøk på websider, understreker statssekretær Espen Barth Eide overfor NRK Dagsnytt 18 i kveld.

- Ikke lov utenfor Forsvaret
- Slik informasjon skal være samlet om andre enn ansatte i Forsvaret, og det har FOST ikke lov til. Det er alvorlig om det ikke er avklart hva en slik tjeneste som FOST, kan gjøre.

Han kan ikke bekrefte at saken gjelder  kartlegging av nettbesøk fra Statsministerens kontor og Justisdepartementet, annet enn at det dreier seg om den sentrale statsadministrasjonen.

Forsvarssjef Diesen sier politianmeldelsen kom på bordet fordi man ønsket å teste om de som hadde overvåket datastrømmene hadde holdt seg innenfor regelverket.

— Det er en prinsipiell sak, hvor det er interessant med en politimessig vurdering, sier Diesen, som er i Brüssel torsdag.

Grenser mot hemmelige tjenester
Departementene har det siste året gått gjennom rutinene rundt sikkerhetstjenesten. For Diesen er målet å få trukket opp grenser for virksomheten, som ikke er en del av de hemmelige tjenestene, men har arbeid som grenser mot slike.

Forsvarssjefen understreker også at politietterforskningen ikke dreier seg om telefonavlytting eller lesing av e-post eller lignende forhold.

— Det er viktig å holde denne saken i rette proposisjoner, sier Diesen.

— At vi gikk til politiet med saken innebærer ikke at vi har mistanke om at noen forsvarsansatte har gjort noe ulovlig, legger han til. (NTB/Dagbladet.no)

<strong> SJEKKET ANDRES NETTVANER:</strong>  Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) har ikke lov til å kartlegge nettbruken utenfor Forsvarets rekker, fastslår statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet. Foto: AP/SCANPIX.
SJEKKET ANDRES NETTVANER: Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) har ikke lov til å kartlegge nettbruken utenfor Forsvarets rekker, fastslår statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer