Sjekket blokka etter mistenkelig lukt

Naboer varslet politiet dagen etter dødseksplosjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannskaper fra brannvesenet gikk like før klokka 11 i formiddag inn i blokka på Grorud i Oslo der 17-åringen omkom i går.


- Naboer mente det var en merkelig lukt i blokka og meldte fra til oss. Brannvesenet har foretatt målinger, i tillegg har en av politiets bombehunder vært på stedet nå. Alt viste seg å være normalt, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Politioverbetjent Odd Tore Mattson i politiets bombegruppe er på stedet.

- Det er ingen fare her, sier Mattson til Dagbladet.no.

17-åring døde

Tre ungdommer i alderen 16 til 20 år har sittet i avhør etter eksplosjonen i går kveld.

Den 17 år gamle gutten døde av skadene han ble påført. Hans 19 år gamle bror ble alvorlig skadd da eksplosivene gikk av ved et uhell.

- Mannen har hode-, ansikts- og bruddskader. Han ble operert i natt. Tilstanden er alvorlig, men stabil, sier informasjonsrådgiver Marit Stenbråten ved Ullevål sykehus til Dagbladet.no.

Avhørt og siktet

Det var fem ungdommer til stede i leiligheten da eksplosivene gikk av. Guttene er av syrisk opprinnelse, mens jentene har norsk bakgrunn. Flere av ungdommene er kjenninger av politiet.

Den uskadde 20-åringen er nå siktet for å ha medvirket til å lage sprengstoffet som eksploderte, melder ANB.

Kastet

Både den omkomne 17-åringen og broren hans er tidligere straffedømte.

17-åringen ble i fjor dømt for 17 lovbrudd, som inkluderer grovt ransforsøk mot en Jokerbutikk på Romsås, vold mot en barnevernsansatt, trusler, legemskrenkelser, besittelse av hasj, biltyveri og vold mot en kvinnelig arrestforsvarer.

Da han satt i varetekt skal den avdøde 17-åringen ha kastet et beger med en blanding av urin og vann på arrestforsvareren, slik at hun fikk væsken i øyne, munn og på klærne.

19-åringen skal ifølge VG Nett ha knivsukket en person med en kjøkkenkniv.

Nettbombe

Politiet fant bombeoppskrifter fra internett på åstedet. Ungdommene har etter alt å dømme forsøkt å lage en bombe etter disse oppskriftene.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble umiddelbart varslet om eksplosjonen, men ifølge politiet er det ingenting som tyder på at eksplosjonen var terrorrelatert.

- Vi vet ikke hva slags substans de hadde laget som eksploderte, men dette blir analysert av våre bombeeksperter. Vi vet heller ikke hva ungdommene hadde tenkt å bruke dette til, sa vaktleder Johan Gundersen ved Krimvakta til oslopolitiet til Dagbladet.no i dag tidlig.

<B>NABOER SLO ALARM: I formiddag måtte politiet tilbake til boligblokka. Bildet er fra i går kveld etter at en eksplosjon rystet nabolaget.