Sjekket elevenes mobiler - funnet sjokkerer

Lærer Fredrik Øiestad fra Tomter i Østfold ble rystet da han undersøkte elevenes mobilvaner.

ELEVER SLITER: - Mange lærere er frustrerte fordi vi møter elever som sliter med konsentrasjonen, sier Fredrik Øiestad til Dagbladet. Foto: Privat
ELEVER SLITER: - Mange lærere er frustrerte fordi vi møter elever som sliter med konsentrasjonen, sier Fredrik Øiestad til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Fredrik Øiestad (43) er lærer for en første klasse på videregående skole. I naturfag hadde elevene et prosjekt om sosiale medier og ulike tema som kroppspress, trening og psykisk helse.

«Vel parkert foran peisen etter en tankevekkende dag i klasserommet, skikkelig preget av funnene!» skriver han i et innlegg på Facebook.

Her undersøkte de også elevenes skjermtid – altså tid brukt på mobilen. 6 timer og 29 minutter var gjennomsnittet for de ni elevene som delte skjermtida sin. Det gir 45,5 time i uka.

- Smak på det. Det er en arbeidsuke pluss en dag på mobilen, skriver Øiestad i Facebook-posten.

Innlegget har i skrivende stund blitt delt 2 400 ganger og fått 171 kommentarer på Facebook. Det er også omtalt i flere medier, deriblant TV2.

- Jeg har åpenbart truffet en nerve, sier Øiestad da Dagbladet snakker med ham tirsdag kveld.

TikTok og Snap

TikTok og Snapchat er de sosiale mediene elevene bruker mest tid på. I snitt brukes TikTok 13 timer og 42 minutter i uka og Snapchat 11 timer og 38 minutter i uka.

- Det er ikke mange sekundene man bruker per video på TikTok eller Snapchat, så da rekker man ganske mange videoer i løpet av 45 timer, sier læreren.

Én elev brukte 59 timer og 41 minutter på ei uke, hvorav 29 timer ble brukt på Snapchat og 16 timer på TikTok.

VANLIG: Det var ikke store avvik i mobilbruken, det er helt vanlig å bruke en arbeidsdag på mobilen. Foto: Privat
VANLIG: Det var ikke store avvik i mobilbruken, det er helt vanlig å bruke en arbeidsdag på mobilen. Foto: Privat Vis mer

Elevene var ikke flaue over at de bruker en arbeidsdag på mobilen.

- Det er normen. I skjermtid virker det som de fleste ligger ganske jevnt, så det virker ikke som om de synes det er noe spesielt, sier Øiestad.

Konsentrasjonsvansker

De 45 timene i uka går i all hovedsak med på sosiale medier, og ikke for eksempel nettaviser.

- Det er nok i hovedsak story- eller livedelen de bruker tid på. Man bruker ikke seks og en halv time om dagen på å kommunisere med venner, sier Øiestad.

Lærer Øiestad opplever at elevene har vanskelig for å konsentrere seg – å vise en times dokumentarfilm for klassen er knapt gjennomførbart.

- Det gjør noe med oppmerksomheten vår. Mange lærere er nå bekymret og frustrert fordi vi møter elever som sliter med å holde konsentrasjonen, sier Øiestad.

I en del av prosjektet ble elevene spurt om «en ubehagelig opplevelse eller noe du har sett på sosiale medier».

- Han som skjøt seg

TIKTOK: Jenny Stokes sender live på Tiktok og tjener penger på det. Redd Barnas Thale Skybak ber foreldre holde et ekstra øye med barna når de henger på den populære appen. Video: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Én elev svarte:

«Han karen som skjøt seg selv i huet med en hagle, en katt som falt ned fem etasjer på et kjøpesenter, en kar som ble halshogd, jeg så Kanye West si at han liker Hitler og det er ubehagelig siden jeg er fan».

En annen fortalte dette:

«En døende baby på TikTok live».

Disse historiene ble i hovedsak delt gjennom en anonym nettundersøkelsene.

- En av disse historiene fikk jeg muntlig, og den eleven virket ganske berørt. Det var åpenbart at det var en ganske ekkel opplevelse.

- Strenge regler

Lærer Øiestad oppfordrer foreldre til å sette seg inn i mulighetene hos Apple og Google til å begrense bruken av ulike apper.

Selv har han blitt strengere igjen med å begrense skjermtid for egen tenåringsdatter.

- Jeg har tidligere hatt strenge regler på skjermtid, så har jeg sluppet opp litt for å gi mer ansvar, eller så har jeg merket etter en ferie at det har sklidd litt ut, sier Øiestad.

Nå vil han igjen begrense skjermtid for egen tenåring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer