Sjekket hvilke nettsider Stoltenberg besøkte

Forsvarsdepartementet ba selv Kripos om å etterforske Forsvarets sikkerhetstjeneste. - Viktig å finne ut hva som har skjedd, sier Jens Stoltenberg.

FULL TILLIT TIL ETTERFORSKNINGEN: Statsminister Jens Stoltenberg er svært ordknapp i sine kommentarer om at Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste. Sikkerhetstjenesten skal blant annet ha sjekket nettsider som flere departementer og Statsministerens kontor har vært inne på. 
Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FULL TILLIT TIL ETTERFORSKNINGEN: Statsminister Jens Stoltenberg er svært ordknapp i sine kommentarer om at Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste. Sikkerhetstjenesten skal blant annet ha sjekket nettsider som flere departementer og Statsministerens kontor har vært inne på. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) - Vi har grunn til å tro det har skjedd noe kriminelt og etterforsker deretter, men vi holder kortene tett til brystet nå, sier statsadvokat Petter Mandt til Dagbladet, etter at TV2 meldte at Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST).

Etter det Aftenposten erfarer har FOST blant annet sjekket nettsider som flere departementer og Statsministerens kontor har vært inne på.

Dette er i strid med sikkerhetstjenestens instruks.

FOST har ansvaret for Forsvarets virksomhet i inn- og utland, mens Politiets sikkerhetstjeneste har et særlig ansvar for politikere. Derfor er det uklart hvorfor FOST skal ha overvåket datatrafikken til statsministeren, skriver Aftenposten.

Forsvarets initiativ
Ifølge sjefen for Forsvarsstaben, viseadmiral Jan Eirik Finseth er det Forsvaret og Forsvarsdepartementet som har bedt Kripos om å etterforske Forsvarets sikkerhetstjeneste etter en gjennomgang av deres direktiv og fullmakter.

— I denne forbindelse har datasikkerhets- avdelingen ved Forsvarets sikkerhetstjeneste gjort oppmerksom på at det har forekommet overvåking av datatrafikk på militære sambandslinjer. Dette forholdet er av en slik karakter at politiet ble bedt om å etterforske om noe av dette kan være ulovlig, sier Finseth til Dagbladet.

- Det er slik at sikkerhetstjenesten er veldig viktig for oss, både internt i Norge og i forhold til internasjonale operasjoner. Vi må har troverdighet i det vi gjør, og derfor kan vi ikke kontrollere oss selv. Derfor har vi bedt politiet om hjelp, utdyper han overfor Dagbladet.

Full tillit til FOST
Han understreker at sikkerhetstjenesten har full tillit i Forsvaret.

- Vi har selv en trygghet og en visshet om at de gjør en god jobb. De er underlagt strenge rutiner for sikkerhet og kontroll, sier han.

- Du sier at sikkerhetstjenesten gjorde dere oppmerksom på at det forekom overvåking av militære sambandslinjer. Visste dere ikke om dette?

- Det kan jeg ikke kommentere. Vi må nå vente til politiet har foretatt sine undersøkelser, sier han.

- Men dette har ingenting med politiet undersøkelser å gjøre?

- Som sagt dette verken kan eller vil jeg kommentere.

Forsvarets Securitas
- Når ba dere politiet om hjelp?

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Statsadvokat Petter Mandt bekrefter at det finnes grnun til å tro det har skjedd noe kriminelt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Statsadvokat Petter Mandt bekrefter at det finnes grnun til å tro det har skjedd noe kriminelt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

- Det er ikke så lenge siden, men det er en stund siden.

- Forsvarets sikkerhetstjeneste er på en måte forsvarets Securitas. De har ansvaret for den daglige sikkerheten internt i forsvaret som bedrift. Deres hovedoppgave er å sørge for at de vernepliktige som kommer inn er sikkerhetsklareret og har dokumentene i orden. De har ansvaret for om gjerdene er tette og de har også ansvaret for sikkerheten rundt arkivene i forsvaret, og siden alle arkivene i forsvaret er på data så har de foretatt kontroll på disse,  sier Finseth til Dagbladet.

- Viktig med politietterforskning
Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at han ble informert om situasjonen for «en tid siden».

- Det er viktig at politiet finner ut hva som har skjedd, sier Stoltenberg.

Statsministeren understreker at han har full tillit til etterforskningen, og ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før denne er ferdig.

- Jeg vil ikke gi ytterligere kommentarer til innholdet i saken, sier statsministeren.

- TRENGER TROVERDIGHET: Vi må har troverdighet i det vi gjør, og derfor kan vi ikke kontrollere oss selv. Derfor har vi bedt politiet om hjelp, sier viseadmiral Jan Eirik Finseth til Dagbladet. Foto: Ole Berg Rusten / SCANPIX .
- TRENGER TROVERDIGHET: Vi må har troverdighet i det vi gjør, og derfor kan vi ikke kontrollere oss selv. Derfor har vi bedt politiet om hjelp, sier viseadmiral Jan Eirik Finseth til Dagbladet. Foto: Ole Berg Rusten / SCANPIX . Vis mer