Sjekket hvor pen han var

Anders Behring Breivik la ut et bilde av seg selv på nettet for å få vurdert hvor pen han var. Hans nærmeste venner beskriver ham som jålete.

Oslo 20120523. Anders B Breivik i retten. Foto: Jacques Hvistendahl
Oslo 20120523. Anders B Breivik i retten. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristen Anders Behring Breivik ble i går beskrevet som forfengelig av alle de tre vennene hans som vitnet i retten.

Vitneavhør og rapporter i saken viser at andre venner av ham har beskrevet ham som jålete, men at han bommet i klesveien og hans søster mener han framstod «forfengelig og stormannsgal». Forfengeligheten har også vært tema for alle de fire sakkyndige psykiaterne som vurderer Breiviks tilregnelighet.

- Metroseksuell En av Breiviks nærmeste venner, en 33 år gammel mann, sa i retten i går at han på et tidspunkt trodde Breivik var homofil. Det ba dommer Arne Lyng ham om å utdype.

- Han var veldig opptatt av utseendet, litt feminin, litt unnvikende, brukte sminke, svarte vennen.

- Han sa selv at han var metroseksuell, sa kameraten og viste til at fotballspilleren David Beckham hadde beskrevet seg slik og at Breivik sammenliknet seg med ham.

Breivik selv avviste i går at han hadde sammenliknet seg med den engelske fotballveteranen. Han slo også tilbake mot flere av vennenes beskrivelser av ham.

- Jeg har ikke vært forfengelig etter 2006. Men jeg har vært det tidligere, sa han og fortsatte med å avvise at han hadde sminket seg.

- Jeg har ikke brukt pudder, men jeg har brukt dekkstift, som er noe helt annet. Det er noe man bruker for å dekke til kviser, slik mange norske menn gjør for å skjule en eller to kviser før de går på byen. Man kan ikke kalle det sminke i konvensjonell forstand, sa han.

Opererte nesa Den 33 år gamle vennen sa i retten at han opplevde at Breivik i 2010 igjen ble mer opptatt av utseende. Han ble også spurt om Breiviks neseoperasjon.

- Jeg husker Anders var opptatt av å forminske nesebeinet. Det var av ren forfengelighet. Han var veldig opptatt av utseendet, og la ikke skjul på at han hadde det han selv omtalte som en «arabernese», sa vennen.

En annen av vennene sa at Breivik hadde fortalt at han opererte nesa fordi han ønsket en mer arisk variant. Breivik avviste også dette.

- Når det gjaldt inngrepet på nesen, vet aktoratet at det skjedde av to årsaker. Det var delvis av forfengelighet og delvis fordi den var knekt. Vennene mine var kanskje ikke klar over det fordi jeg ikke sa det til dem, sa Breivik, som beskyldte en av de tidligere vennene for å ha forsøkt å latterliggjøre ham. Han avviste også at han noen gang har vært deprimert, slik flere av vennene mente han var i 2006-2007, da han isolerte seg.

La ut bilde av seg selv I sakkyndigrapporten fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby er terroristen sitert på at han gir seg selv «6» på en utseendeskala fra «1 til 10», og at han «ikke er egnet som gallionsfigur». Breivik sier i rapporten at han har fått et bilde av seg selv rangert på nettet og at han der endte med 4,9 og at han derfor ikke kan kalles vakker.

De to sakkyndige mener Breivik ikke oppfyller kravene til å ha dysmorfofobi, å være sykelig opptatt av eget utseende. Breivik bestrider store deler av innholdet i denne rapporten.

De to neste sakkyndige, psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, mener på sin side at Breiviks forfengelighet er en del av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Men de mener utseendeoppfatningene ikke bærer preg av å være en realitetsbrist og at han ikke har «psykotiske ideer om kropp og helse».

Overlege Arnhild Flikke, som har observert Breivik ved flere anledninger, mener Breiviks forfengelighet er blant tegnene på narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

«Det eneste han har utslag på ift å tilfredsstille nok kriterier, er på narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Han tenker mye på den berømmelse han har fått, det er viktig for ham å bli beundret, han mener han kan bryte regler for å gjennomføre sine planer og syns få mennesker er verdt hans tid og oppmerksomhet. Sett i sammenheng med anamnesen, hans opptatthet av utseende/klær og manglende empati med sine offere, vurderer jeg at han tilfredsstiller kriteriene for en slik personlighetsforstyrrelse.», heter det i hennes rapport.

- Presentabelt og ordentlig Breivik selv innrømmer overfor Tørrissen og Aspaas at han har visse narsissistiske trekk, men mener de er innenfor det «normale».

Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl har tidligere sagt til Dagbladet at et sterkt utseendefokus er mer vanlig blant folk med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse enn blant folk flest.

- Folk med en slik forstyrrelse er ikke nødvendigvis veldig opptatt av utseende. Men de kan være det, sier Grøndahl til Dagbladet.

Forsvarer Tord Jordet sier Breivik har vært klar på at han ikke har brydd seg om sitt eget utseende de siste fem-seks årene.

- Fra 2006 trappet han betydelig ned på for eksempel kleskjøp og har fortalt at han fikk andre verdier, sier forsvarer Tord Jordet.

Breivik i retten stilt nyfrisert, med svart dress og stadige slipsbytter fra dag til dag.

- Har han sagt noe om hvordan han vil fremstå i retten?

- Det har ikke vært noe tema, utover at han ønsker å kle seg presentabelt og ordentlig.

VURDERER BREIVIK: Torgeir Husby, Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VURDERER BREIVIK: Torgeir Husby, Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer