Sjekket ikke meddommernes rulleblad

Datatabbe kan være med på å oppheve gitte dommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av en datatabbe har ikke Oslo tingrett sjekket meddommernes rulleblad det siste halvannet året. Lederen for Advokatforeningens strafferettsutvalg, Harald Stabell, mener hendelsen er alvorlig.

Dersom det viser seg at en meddommer i en straffesak selv har sittet i fengsel i løpet av de siste ti årene, vil dommen han eller hun har vært med på å avsi bli opphevet.

Dette går fram av tingrettens eget informasjonsmateriell til meddommerne. Men det er opp til meddommerne selv å melde fra om at de er straffedømt.

Da Oslo tingrett fikk det nye datasystemet Lovisa, stanset kontrollen av meddommerne, melder TVNorge.

- I løpet av det siste halvannet året har vi ikke fått gjort det. Da vi hadde vårt gamle system, gjorde vi det rutinemessig, men vi har ikke fått noe informasjon om hvordan vi skal gjøre det med det nye systemet, sier sorenskriver Arild Kjerschow i Oslo tingrett.

- Det er alvorlig at slikt kan skje i våre dager. Det betyr jo at retten kan være ugyldig sammensatt, og at dommen vil måtte oppheves dersom dette blir kjent, sier lederen i Advokatforeningens strafferettsutvalg, Harald Stabell.

Stabell mener det ideelle hadde vært om man gikk gjennom de dommene som er avsagt og sjekket om disse var avsagt på riktig måte.

Stabell ser ikke bort fra at dette vil bli nærmest en uoverkommelig oppgave. Han mener tingretten må vurdere grundig hva den skal gjøre med saken.

Etter at TVNorge tok tak i saken, fant sorenskriveren i Oslo ut at det nye datasystemet Lovisa likevel kan brukes til å kontrollere meddommerne.

- Vi vil nå sikre at vi selv sjekker dette i fremtiden, sier Kjerschow. (©NTB)