Sjekket ikke mobildekning

Politiet og Telenor startet i dag, 13 dager ute i rettssaken, ny etterforskning av mobilbevisene mot Viggo Kristiansen i barnedrapsssaken. Kripos sjekket nemlig ikke dekningen i området. I dag kommer svarene som kan gi Viggo alibi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har brukt store ressurser på å analysere mobiltrafikken i Baneheia drapskvelden 29. mai i fjor. Samtaler til og fra Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersens mobil er undersøkt ekstra nøye.

Nå viser det seg at politiet ikke har bedt Telenor foretatt nøyaktige målinger av dekningen til de basestasjonene som dekker Baneheia og Viggos nabolag. De har bare brukt teorietiske dekningskart, og ikke faktiske målinger, for å se hvilke basestasjoner som dekker åstedet og området der Viggo Kristiansen hevder å ha oppholdt seg da drapene skjedde.

- Hvis en ikke faktisk måler dekningsområdet i terrenget, må en være veldig forsiktig å si noe om plassering av en mobiltelefon basert på hvilke basetasjon som er brukt. Usikkerheten er da så stor at vi i de fleste saker ser bort i fra det, sa politiførstebetjent Geir Filseth fra Kripos i et oppsiktsvekkende vitneprov i retten i dag. Filseth var stevnet av Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen.

Kriposbetjenten innrømmet at politiet rett og slett hadde gjort ufullstendig arbeid.

- Jeg innser i dag at gjennomgangen jeg har gjort ikke var så grundig som den burde ha vært, sa Filseth.

Sender i nabolaget

Det er registrert flere tekstmeldinger til Viggos mobil i tidsperioden overgrepene og drapene på de to jentene fant sted. Alle meldingene har gått via en basestasjon som ligger i de tiltaltes nabolag på Eg. Denne stasjonen, Eg A, er en av mange som kan ta inn samtaler fra Baneheia.

Mobiltelefoner bruker ikke nødvendigvis den nærmeste senderen. Det kan skyldes landskapet, styrken og retning på sender, mye trafikk eller andre forhold.

Kan ikke plassere Kristiansen

Og når basestasjoenen ligger så tett som de gjør i Kristiansand betyr det at hvilken basestasjon som er brukt sier egentlig veldig lite om hvor en telefon har vært.

- Vi kan ikke si at når du har ringt over den og den stasjonen så har du befunnet deg der og der, sier Telenor Mobils dekningssjef Bjørn Amundsen til Dagbladet.no.

Men hvis dagens målinger viser at basestasjon Eg A ikke dekker åstedet i Baneheia, betyr det at Kristiansens mobil ikke har vært på på åstedet i tida drapene skjedde.

- Enkelte steder har man såkalt nærliggende radioskygge, bekrefter Amundsen.

Kristiansen har selv oppgitt at han satt i bunkeren sin på Eg i tidspunktene drapene skjedde.

I morgen vil personell fra Telenors sikkerhetsavdeling vitne om resultatet av målingene som nå er foretatt i Baneheia. De vil altså slå fast om Viggos mobil KAN ha vært på åstedet, men kan altså hverken gi et sikkert alibi eller et fellende bevis mot Kristiansen.

Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen tok selv initiativ til at undersøkelsene måtte gjennomføres, men vil ikke kommentere det faktum at det var nødvendig med nye tekniske undersøkelser like før bevisføringen i rettssaken var over.

- Det er viktig at dette blir gjort, sa han etter at retten var ferdig for i dag.

I morgen vitner også psykiaterne Olaf Bakke og Tor Gamman. De er oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige for å foreta den judisielle observasjonen av Jan Helge Andersen.

Dette er ikke den første tabben som er avslørt under rettssaken. Les også:

Usikre DNA-bevis i barnedrapssaken

Oppvaskmøte om DNA-bevis

KAN HA ALIBI: Mobilutskriftene kan vise at Viggo Kristiansen har snakket sant - at han var hjemme da drapene skjedde.