Sjekket ikke om sjåføren var død

Politiet forstår at det har kommet kritikk for deres handlemåte etter bussdramet på Fagernes i går, men de mener at kritikk må bygges på riktig faktum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGERNES/OSLO (Dagbladet.no):- I mange sammenhenger er det sunt med kritikk, og vi i politiet har ingenting i mot det, sa politiinspektør Atle Roll-Matthiesen på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

Kritikken som er kommet i dag går på at den drepte bussjåføren ble liggende i over ni timer i bussen før han ble brakt ut. Enkelte mener livet hans kanskje kunne vært reddet om politiet hadde reagert raskere og sjekket mannens tilstand.

Sjekket ikke puls

Politiet mener at ikke de kunne gjort noe annerledes.

- Jeg har selv snakket med polititjenestemennene og legen som kom først til stedet. Legen opplyser at eneste måte man kan si 100 prosent sikkert om en person lever er død, er å kjenne etter puls. Dette ble ikke gjort i går, men såvel legen som politiet som var på stedet, har forklart at de følte seg så sikre som man kan være på at bussjåføren var død på det første stadiet av operasjonen.

Politiet sier at det var en fortløpende operativ vurdering som lå til grunn for at man ikke stormet bussen tidligere og pågrep gjerningsmannen.

- Vi hadde våre beste folk på stedet. Vi ønsket å få situasjonen avklart uten ytterligere personskader. Vi mente da, og mener fortsatt at det var riktig å bruke den tid som var nødvendig. Jeg ser derfor ikke noe problem med at det tok lang tid å hente ut sjåføren, som da var død, sier Roll-Matthiesen.

Innlagt på sjukehus

Politiet opplyser på pressekonferansen at de har siktet den 27 år gamle etioperen for forsettelig drap på bussjåfør Audun Bøland. Han er foreløpig ikke siktet for det andre drapet som er begått på Lundeskogen asylmottak. Dette vil bli gjort senere, trolig i dag.

Siktede har bedt om en spesifikk forsvarer som har representert han tidligere.

- Jeg har ikke snakket med min klient ennå, men skal gjøre det i løpet av kvelden. Han er innlagt på sjukehus på Gjøvik og jeg er på vei dit nå, sier advokat Svein Duesund fra Buskerud til Dagbladet.no.

Sikret tekniske spor

Politiet har i løpet av dagen undersøkt åstedet på Lundeskogen asylmottak. Det er gjort noen tekniske funn, men politiet ønsket ikke å gå nærmere inn på hva dette er på pressekonferanse. Det skyldes hensynet til etterforskningen og at noen av opplysningene skal samkjøres med forklaringene siktede eventuelt avgir i avhør.