Sjekket krybbedød-alarm

Allerede samme dag som det fjerde barnet til den drapssiktede Bjarkøy-kvinnen døde, tok politiet i Harstad kontakt med Produkt- og Elektrisitetstilsynet i Oslo for å be om assistanse. Tilsynet ble bedt om å teste overvåkingsutstyr som gir beskjed dersom et barn slutter å puste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

12. oktober i fjor døde det fjerde barnet til kvinnen som er siktet for å ha drept fire av sine egne barn. Samme dag tok politiet i Harstad kontakt med Produkt- og Elektrisitetstilsynet (PE-tilsynet) i Oslo for å be om assistanse i etterforskningen. Tre dager seinere mottok PE-tilsynet overvåkingsutstyr som brukes for å registrere om et barn slutter å puste. PE-tilsynet skulle teste utstyret for å se om det fungerte som det skulle.

Bekrefter

Sjefingeniør Hans Lie ved PE-tilsynet bekrefter overfor Dagbladet at politiet i Harstad kom med en henvendelse 12. oktober i fjor.
- Overvåkingsutstyret ble undersøkt her, og politiet mottok en rapport fra oss 15. november i fjor, sier Lie. Han kan ikke uttale seg om resultatene av testene, ettersom saken fortsatt er under etterforskning.

Denne typen utstyr brukes ofte av foreldre som tidligere har mistet et barn i krybbedød, og som er engstelige for at det samme skal skje med barn nummer to.

Sjekket utstyr

Overvåkingsutstyr med alarm lånes som oftest ut fra sykehus eller en annen helseinstitusjon. Utstyret finnes i tre varianter. Hans Lie i PE-tilsynet vil ikke uttale seg om hvilken type politiet i Harstad ba dem om å undersøke.

En type overvåkingsutstyr registrerer forandring i pusten gjennom elektroder som festes på kroppen til barnet. En annen type består av et bånd som festes rundt brystkassen for å registrere endring i pusten.

En tredje type registrerer forandring i pust gjennom en føler som plasseres ved nese/munnregionen. Felles for de tre typene er at de er batteridrevne, og at forandringen registreres i en boks som alarmerer hvis barnet slutter å puste.

Kriposførstebetjent Rolf Christiansen, som leder etterforskningen, ønsker ikke å kommentere hvilke konklusjoner PE-tilsynet kom med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer