Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjelden hudsykdom får hodebunnen til å likne hjernen

Danner mønstre og kan svekke intelligensen.

«SVAMP-AKTIG»: Slik ser hodebunnen til en 21 år gammel meksikansk mann, som har blitt diagnostisert med hodebunnsykdommen Cutis Verticis Gyrata, ut. Hodebunnen hans begynte å vokse da han var 19 år, og i dag har den dannet mønstre som kan likne innsiden av hjernen. Foto: New English Journal of Medisin
«SVAMP-AKTIG»: Slik ser hodebunnen til en 21 år gammel meksikansk mann, som har blitt diagnostisert med hodebunnsykdommen Cutis Verticis Gyrata, ut. Hodebunnen hans begynte å vokse da han var 19 år, og i dag har den dannet mønstre som kan likne innsiden av hjernen. Foto: New English Journal of Medisin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sjeldne tilstanden, som går under navnet Cutis Verticis Gyrata, gjør at pasientens hodebunn vokser - og hudlaget danner mønstre som ligner innsiden av hjernen.

New English Journal of Medisin (NEJM) har undersøkt en 21 år gammel brasiliansk mann, som med hevelsen av hodebunnen også utviklet en form for intellektuell svekkelse - selv om han han ikke viser tegn til nevrologiske eller psykiatriske lidelser.

Pasienten var 19 år da han merket at hodebunnen vokste seg større, og begynte å forme myke, svampaktige «ruller».

NEJM omtaler lidelsen som «uvanlig», og vet ikke hva den skyldes. Ifølge NBC News forekommer den som oftest like etter puberteten, og rammer oftere menn enn kvinner.

Den brasilianske 21-åringen ønsker ikke ønsker å gå gjennom ytterlige behandlinger for å eventuelt «fjerne» mønstrene i hodebunnen, fordi han ikke har noen lidelser [tilknyttet sykdommen], og fordi tilstanden ikke gjør ham noe, kosmetisk sett, skriver NEJM.

Tilstanden ble ifølge The Journal of Dermatology først omtalt i 1837.