GAPTE OVER FOR MYE: Manukura, angivelig den eneste helt hvite kivien født i fangenskap, spiste stein og måtte gjennom en risikabel operasjon for å overleve. Foto: AFP PHOTO / DEPARTMENT OF CONSERVATION / Mike Heydon / SCANPIX
GAPTE OVER FOR MYE: Manukura, angivelig den eneste helt hvite kivien født i fangenskap, spiste stein og måtte gjennom en risikabel operasjon for å overleve. Foto: AFP PHOTO / DEPARTMENT OF CONSERVATION / Mike Heydon / SCANPIXVis mer

Sjelden hvit kivi overlevde operasjon

Døden nær etter steinspising.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Manukura, en ekstremt sjelden helt hvit kivi, har overlevd en operasjon for å fjerne en stein som satt fast i spiserøret, opplyser det newzealandske dyresenteret Pukaha Mount Bruce.

Det var for ti dager siden at dyrevoktere registrerte at fuglen sluttet å spise og beveget seg på en «merkelig» måte.

En røntgenundersøkelse avslørte to steiner i spiserøret; en av dem kom ut på den «tradisjonelle» måten, mens den andre var for stor og kunne føre til omfattende innvendige skader.

Hjertetrøbbel En urolog ble derfor hentet inn fra sykehuset i Wellington for å knuse steinen med en laser, og deretter fjerne fragmentene med et rør som ble ført inn i en kroppsåpning - omtrent som når mennesker får operert ut en nyre- eller gallestein, opplyser senteret.

- Prosedyren tok én og en halv time, og hun ga det medisinske teamet et støkk da hjerterytmen plutselig gikk saktere, sier senteret i en uttalelse.

Kivier, som bare finnes på New Zealand, spiser av og til steiner som kan hjelpe dem med å bearbeide maten de inntar. I dette tilfellet hadde Manukura «bokstavelig talt gapt over mer enn det hun kunne spise», sier senteret.

Ikke albino Manukura, som skal være den eneste hvite kivien født i fangenskap, er ikke albino, men er bærer av et sjeldent recessivt gen som kan føre til den uvanlige fargevarianten.

Den sjeldne ungen stammer fra brunkivier på Nordøya som ble hentet fra reservatet på Little Barrier Island til Pukaha i fjor. Hun er nummer 13 av totalt 14 kivier som er klekket ved senteret i år, og den eneste helt hvite.

- Kivibestanden på Little Barrier Island har fugler med hvite tegninger, og også noen helt hvite kivier. Dette var likevel en stor overraskelse, sier styreformann ved Pukaha Mount Bruce, Bob Fancis i en pressemelding