USA, California:

Sjelden månefisk skylt opp land

- Jeg datt nesten av stolen, sa forskeren som oppdaget fisken.

HOODWINKER: Den sjeldne månefisken var uoppdaget helt frem til 2014 da en dansk forsker ga den navnet «hoodwinker», som betyr å lure eller føre bak lyset. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er sjeldne funn, også er det de som kommer ut av ingenting. De som får forskere til å dette av stolen. Denne månefisken ble funnet 21. februar, på en strand i Santa Barbara, California. Egentlig, hører den hjemme på andre siden av jorda.

Forskerne trodde først at det var en av de mer kjente månefiskene. Det tok flere dager å identifisere skapningen, som ble oppdaget først i 2014. Bilder av fisken ble publisert på Facebook og ekspertene kom på banen.

Det viste seg å være en «hoodwinker» månefisk. Den er større og slankere enn andre arter månefisk. Fisken kan bli stå stor som 3 meter og veie opptil 2 tonn.

Danske Marianne Nygaard, er marin forsker. Det var hun som oppdaget og ga månefisken navnet i «hoodwinker» i 2017. Hun bekreftet også at det var akkurat den som hadde skyldt opp på stranda. Hoodwink betyr å lure, eller å føre bak lyset.

- Jeg datt nesten av stolen. Det er fascinerende å tenke på hva som fikk fisken til å krysse ekvator, sa hun til CNN.

UNDERSØKER: Jessica Nielsen, en bevaringspesialist, undersøker en den strandede hoodwinker månefisken på Coal Oil Point Reserve i Santa Barbara, California. Foto: Thomas Turner / NTB Scanpix
UNDERSØKER: Jessica Nielsen, en bevaringspesialist, undersøker en den strandede hoodwinker månefisken på Coal Oil Point Reserve i Santa Barbara, California. Foto: Thomas Turner / NTB Scanpix Vis mer

Nyegaard forteller til The Guardian at det er veldig lite vi vet om denne månefisken. Med unntak av en gang i Nederland i 1889, har månefisken bare blitt sett i havene rundt New Zealand, Peru og Chile. Så langt nord som den var nå, har Nyegaard aldri vært vitne til.

HVITHAI: En av de største hvithaiene som noen gang er registrert er observert utenfor kysten av Hawaii. Det er ikke bare haien som høster oppmerksomhet. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gått under radaren

Da Nyegaard ble tilsendt facebook-posten var hun først veldig skeptisk. Men etter å ha bedt om flere bilder som kunne skille den fra andre typer månefisk var hun sikker i sin sak.

- Da jeg fikk de siste bildene, var det ikke lenger et snev av tvil.

Hvordan fisken endte opp på en strand sør i California er uvisst. Den kan ha «svømt» seg bort, eller det kan være at vi ikke vet bevegelsesmønsteret deres ennå.

- Så er det klimaforandringer. Vi kan ikke konkludere basert på ett tilfelle, men du kommer ikke utenom å stille det spørsmålet, sier hun til The Guardian.

Da Nyegaard forsket på fisken oppdaget hun at flere typer månefisk har blitt identifisert feil. Det har vært mye forvirring i månefiskfamilien. En art vi trodde var sjelden, viste seg å være veldig vanlig, mens en annen vi trodde var vanlig viste seg å være det motsatte.

- Fisken har klart å unngå vår oppmerksomhet fordi vi ikke fikk med oss at den ser annerledes ut. Den har blitt tatt for å være en «mola mola», en havmånefisk. Den har ført oss alle bak lyset, forteller hun til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer