USA, California:

Sjelden månefisk skylt opp land

- Jeg datt nesten av stolen, sa forskeren som oppdaget fisken.

HOODWINKER: Den sjeldne månefisken var uoppdaget helt frem til 2014 da en dansk forsker ga den navnet «hoodwinker», som betyr å lure eller føre bak lyset. Video: CNN Vis mer

Det er sjeldne funn, også er det de som kommer ut av ingenting. De som får forskere til å dette av stolen. Denne månefisken ble funnet 21. februar, på en strand i Santa Barbara, California. Egentlig, hører den hjemme på andre siden av jorda.

Forskerne trodde først at det var en av de mer kjente månefiskene. Det tok flere dager å identifisere skapningen, som ble oppdaget først i 2014. Bilder av fisken ble publisert på Facebook og ekspertene kom på banen.

Det viste seg å være en «hoodwinker» månefisk. Den er større og slankere enn andre arter månefisk. Fisken kan bli stå stor som 3 meter og veie opptil 2 tonn.

Danske Marianne Nygaard, er marin forsker. Det var hun som oppdaget og ga månefisken navnet i «hoodwinker» i 2017. Hun bekreftet også at det var akkurat den som hadde skyldt opp på stranda. Hoodwink betyr å lure, eller å føre bak lyset.

- Jeg datt nesten av stolen. Det er fascinerende å tenke på hva som fikk fisken til å krysse ekvator, sa hun til CNN.

UNDERSØKER: Jessica Nielsen, en bevaringspesialist, undersøker en den strandede hoodwinker månefisken på Coal Oil Point Reserve i Santa Barbara, California. Foto: Thomas Turner / NTB Scanpix
UNDERSØKER: Jessica Nielsen, en bevaringspesialist, undersøker en den strandede hoodwinker månefisken på Coal Oil Point Reserve i Santa Barbara, California. Foto: Thomas Turner / NTB Scanpix Vis mer

Nyegaard forteller til The Guardian at det er veldig lite vi vet om denne månefisken. Med unntak av en gang i Nederland i 1889, har månefisken bare blitt sett i havene rundt New Zealand, Peru og Chile. Så langt nord som den var nå, har Nyegaard aldri vært vitne til.

HVITHAI: En av de største hvithaiene som noen gang er registrert er observert utenfor kysten av Hawaii. Det er ikke bare haien som høster oppmerksomhet. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gått under radaren

Da Nyegaard ble tilsendt facebook-posten var hun først veldig skeptisk. Men etter å ha bedt om flere bilder som kunne skille den fra andre typer månefisk var hun sikker i sin sak.

- Da jeg fikk de siste bildene, var det ikke lenger et snev av tvil.

Hvordan fisken endte opp på en strand sør i California er uvisst. Den kan ha «svømt» seg bort, eller det kan være at vi ikke vet bevegelsesmønsteret deres ennå.

- Så er det klimaforandringer. Vi kan ikke konkludere basert på ett tilfelle, men du kommer ikke utenom å stille det spørsmålet, sier hun til The Guardian.

Da Nyegaard forsket på fisken oppdaget hun at flere typer månefisk har blitt identifisert feil. Det har vært mye forvirring i månefiskfamilien. En art vi trodde var sjelden, viste seg å være veldig vanlig, mens en annen vi trodde var vanlig viste seg å være det motsatte.

- Fisken har klart å unngå vår oppmerksomhet fordi vi ikke fikk med oss at den ser annerledes ut. Den har blitt tatt for å være en «mola mola», en havmånefisk. Den har ført oss alle bak lyset, forteller hun til CNN.