Corona

Sjelden vaksine­bivirkning: «Hva er dette for noe?»

Legene mener Hans Erik Ørbeck (58) fra Bergen kan ha fått sjelden bivirkning av Pfizer-vaksinen.

BIVIRKNING: Hans Erik Ørbeck skryter av behandlingen han fikk av helsetjenesten, men etterlyser mer informasjon om alvorlige bivirkninger etter vaksinering. Foto: Privat
BIVIRKNING: Hans Erik Ørbeck skryter av behandlingen han fikk av helsetjenesten, men etterlyser mer informasjon om alvorlige bivirkninger etter vaksinering. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.37% Første dose: 63.42%

Tirsdag 8. juni møtte han opp til vaksinering i Åsanehallen.

- Jeg var glad jeg ble kalt inn, jeg følte det var en borgerplikt. Å bidra med å få slutt på pandemien, sier Ørbeck til Dagbladet.

En knapp uke seinere ble han lagt inn på sykehus.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

- Unormalt trøtt

Samme kveld som han fikk sin første vaksinedose, tok han seg en spasertur på to timer.

Onsdagen kom, og Ørbeck, som jobber som distriktssjef ved Hesselberg Truck, dro på jobb som vanlig. Torsdag reiste han til Sogn i forbindelse med jobb. Deretter tok han inn på Sogndal hotell, hvor han etterhvert reiste til en turløype.

- Da jeg hadde gått i 40 minutter der, følte jeg meg fryktelig kortpustet. Jeg tenkte «hva er dette for noe?».

Fredag var han tilbake på jobb, før han kjørte nedover til Oslo for å hjelpe sønnen med et flyttelass.

- Jeg stoppet ved en bensinstasjon. Jeg var så trøtt, så unormalt trøtt, sier han og forteller at han sov i bilen i en halvtimes tid.

Lørdag var det flytting og utvask som sto på planen, før han kjørte hjem samme kveld.

- Da jeg våknet søndag morgen, lå fruen på armen min. Jeg måtte be henne flytte seg, jeg hadde så vondt i armen.

Lagt inn

Det var først mandag han skulle innse alvoret. Etter nok en dag på kontoret, var han så sliten at han dro hjem tidlig. Han tok seg en ettermiddagslur.

- Jeg våknet etter en time. Da hadde jeg vondt i armen, og smerter i armhulen og brystet, i tillegg til smerter i hodet på venstre side. «Hva gjør jeg nå, jeg er hjemme alene», tenkte jeg.

Han bestemte seg for å ringe eldstedattera, som er sykepleier.

- Tilfeldighetene har det til at min yngste datter var på besøk hos henne. Hun var akkurat ferdig med praksis på hjerteavdelingen på Haukeland.

En ambulanse ble tilkalt. Ørbeck ble lagt inn på Haraldsplass Diakonale Sykehus. Klokka 01.45 den natta ble han vekket av leger og sykepleiere.

- De hadde funnet noe på blodprøvene. Det indikerte skade på hjertet, og de sa de måtte behandle meg som om jeg hadde fått et infarkt. Jeg fikk nitroglyserol under tunga, sprøyte med blodfortynnende og morfin for at kroppen skulle roe seg ned.

Hjertemuskelbetennelse

Neste morgen bar det til Haukeland, hvor det ble utført ultralyd av hjertet og hjertekateterisering. Tilbakemeldingen på undersøkelsene var lik, ifølge Ørbeck: Det ser fint ut.

Tilbake på Haraldsplass, under legevisitten onsdag morgen, spør Ørbeck om det kan være vaksinen som er årsaken.

- Det var ikke første gang jeg tenkte det. Jeg hadde diskutert det med datteren min som er sykepleier. Da fortalte legen at smerte på venstre side av hodet, som jeg hadde da jeg ble lagt inn, var noe de hadde hørt om før. I forbindelse med vaksinen, forteller han.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Torsdagen kom, og da var det klart for MR av hjertet på Haukeland. Dagen etter kommer konklusjonen:

- Fredag morgen kommer legen og sier at han har fått svaret. MR-undersøkelsen indikerer at du har fått en hjertemuskelbetennelse, trolig som følge av vaksinen, forteller Ørbeck.

Selv var han lettet.

- Yes, tenkte jeg. Ingen blodfortynnende resten av livet. Jeg kan fortsatt trene som jeg vil, sier han, og beskriver seg selv som en mosjonist som er glad i fjellturer.

EMA: EUs legemiddelbyrå (EMA) har besluttet at Pfizer/Biontechs coronavaksine kan benyttes på barn helt ned til tolv år. Det meddelte de på en pressekonferanse fredag. Video: AP/NTB Vis mer

Første gang

Samme dag ble Ørbeck skrevet ut av sykehuset. Han forteller at han fortsatt har vondt i armen, og tidvis har kjent smerter i brystet.

- Hva tenker du om at dette skjedde deg?

- Jeg tror det er helt tilfeldig hvem det skjer med. Noen mener jeg har vunnet i lotto, andre mener jeg har tapt. Jeg er veldig glad for å få svar på hva det var for noe.

Smittevernlege Fredrik Grøvan bekrefter tilstanden overfor Bergens Tidende, og sier dette er første gang de har påvist myokarditt etter coronavaksine ved sykehuset.

- Vi mistenker at det kan skyldes vaksinen. Derfor ble det sendt bivirkningsmelding til Legemiddelverket.

Ørbeck skryter av behandlingen han fikk av ambulansepersonell og sykehusene.

- Jeg ble vel tatt imot. Helsesystemet vi har i dette landet … Jeg blir helt rørt.

Han forteller at han vil stå fram fordi det er viktig å opplyse.

- Jeg har aldri vært noen motstander av vaksine, understreker han.

- Jeg er bekymret for at det kan være noen i gråsonen som ikke merker det. At det er noen som ikke får en så kraftig reaksjon som meg. Det er alvorlig å bli gående utover høsten slik.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Legemiddelverkets oversikt

Det er meldt om seks tilfeller av myokarditt, altså betennelse i hjertemuskelen, etter vaksinasjon med Pfizer og ett tilfelle etter vaksinasjon med Moderna.

Det kommer fram i Legemiddelverkets siste rapport om mulige bivirkninger av coronavaksine, publisert 17. juni.

Det er også meldt 29 tilfeller av akutt perikarditt (betennelse i hjerteposen) etter vaksinasjon med Pfizer, fem etter COVID-19 Vaccine Moderna og ett tilfelle etter vaksinasjon med AstraZeneca. I ett tilfelle hadde pasienten først fått AstraZeneca og deretter Pfizer som andre dose.

- Europeiske legemiddelmyndigheter arbeider nå for å avklare om det er en sammenheng mellom vaksinering og tilfellene med perikarditt og myokarditt, skriver Legemiddelverket.

Det understrekes at det er viktig å undersøke om disse hjerteproblemene opptrer hyppigere hos dem som er vaksinert enn de som ikke er det.

- Alle som får tungpust eller brystsmerter som bekymrer bør oppsøke lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke, skriver Legemiddelverket.

Vanlige og forventede bivirkninger:

  • Hevelse og ømhet rundt stikkstedet og i armen
  • Trøtthet
  • Hodepine
  • Feber
  • Vondt i muskler og ledd
  • Frysninger
  • Kvalme og diare

Dersom du får andre symptomer, eller symptomene ikke går over etter noen dager, bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd.

Kilde: Legemiddelverket

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer