- Jeg synes jo det er utrolig artig. Det er berikende for Norge for å fortelle historien om hva som skjedde under krigen, sier kurator ved Forsvarsmuseet, Guttorm Fjeldstad, til Dagbladet.
Han uttalte seg først til Romerikes Blad om samme sak.
Fjeldstad sikter til funnet som ble gjort i Sofrutjern på Hauerseter leir på på Romerike i Viken fylke onsdag denne uka, som en del av opprydningsaksjonen til Forsvaret.
Helt konkret dreier det seg om en tysk flybombe av typen SC 1000 fra andre verdenskrig.
Bomba veier, som du kanskje gjettet, 1000 kilo når den er fylt med sprengstoff.

Det er ifølge Fjeldstad den nest største bombetypen tyskerne brukte under krigen.
- Det er en sjelden gjenstand, og det er første gang folk i Norge får se hvor store bomber de hadde, forteller kuratoren.
Han ble kontaktet umiddelbart etter funnet.
Bomba er allerede stilt ut på Forsvarets Flysamling på Gardermoen, sammen med flytypen som slapp denne typen bomber.

Fjeldstad anslår at det finnes om lag ti slike intakte bomber på museer rundt om i verden.
Årlig gjøres det en rekke funn av eksplosiver fra andre verdenskrig rundt omkring i norsk natur. Med få unntak må de destrueres av bombegruppa til Forsvaret eller politiet.
Den tyske flybomba som ble funnet på Romerike var altså et slikt unntak.

- Perfekt å øve seg på
Årsaken er ifølge Fjeldstad at den allerede var tømt, fordi den ble brukt til øving av den militære bombegruppa som ble opprettet etter krigen. De ble spesialister på ulike utløsermekanismer.
En veldig risikofylt jobb, påpeker kuratoren.
- Dette har vært en perfekt gjenstand å øve seg på, før de har dumpet den i tjernet. Det var holdningen på den tida; ute av synet, ute av tankene, sier han.
Mesteparten av krigsammunisjonen ble dumpet i saltvann. Derfor er den så gjengrodd når den blir lokalisert at det er umulig å tømme bombene. De må i stedet destrueres under vann.
- De som dumpet dem der var nok kanskje ikke klar over at disse ville være minst like farlige om 70 til 100 år, sier Fjeldstad.

- En lidenskap
Han forklarer at sprengstoff, ettersom det blir eldre, skiller ut nitroglyserol og blir ustabilt. Dermed vil høyere alder gi større sannsynlighet for at det faktisk sprenger.
Fjeldstad har jobbet for Forsvarsmuseet i 30 år.
- Dette er både en lidenskap og en jobb, en viktig del av livet mitt, forteller han.

Forsvaret gjennomfører for tida en kartlegging av norskekysten, innsjøer og tjern for å finne all ammunisjon som er dumpet etter krigen - både av miljømessige- og allmennsikkerhetshensyn.
De har en avtale om å ringe kuratoren ved Forsvarsmuseet ved interessante funn.
- For ikke lenge siden var det opprydning på Kjeller, da fant de en tysk flymotor av en sjelden type. Der skal det skje en masse opprydning til våren også, forteller en optimistisk Fjeldstad.