Sjeldent flåttvirus etablert i Østfold

Folkehelseinstituttet utvider sine vaksinasjonsråd.

FANT SMITTE I ØSTFOLD:  Folkehelseinstituttet følger med på utbredelsen av den flåttbårne sykdommen skogflåttencefalitt. Deres siste undersøkelser bekrefter at viruset er etablert i flått i Østfold. Foto: Arne Hoem
FANT SMITTE I ØSTFOLD: Folkehelseinstituttet følger med på utbredelsen av den flåttbårne sykdommen skogflåttencefalitt. Deres siste undersøkelser bekrefter at viruset er etablert i flått i Østfold. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flått med det sjeldne flåttviruset skogflåttencefalitt (TBE) har innvandret over grensa fra Sverige til Norge.

I Østfold risikerer man nå å bli smittet av det sjeldne viruset, slår forskere ved Folkehelseinstitutttet og Sykehuset Østfold fast, melder NRK Østfold.

Sykehuset har testet 461 blodgivere i Østfold og har påvist smitten i tre av dem. I tillegg har forskerne undersøkt 740 flått på Spjærøy ytterst i Oslofjorden nær svenskegrensa. I en av flåttgruppene ble TBE-viruset funnet, melder kanalen.

Bekrefter teori - Vi har fulgt utbredelsen av TBE-viruset de siste årene. Det vi har sett er at det har vært økning i antall tilfeller og utbredelse til nye områder i Europa. I Sverige har det også vært en økning og tilfeller finnes også nær grensa til Norge. Det disse resultatene underbygger er det vi trodde var situasjonen, at TBE utbredelsen ikke stopper ved grensa til Norge, sier overlege Susanne Dudman fra Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Skogflåttencafalitt smitter oftest gjennom flåttbitt fra arten Ixodes ricinus og kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet, ifølge Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer