Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeldent flåttvirus etablert i Østfold

Folkehelseinstituttet utvider sine vaksinasjonsråd.

FANT SMITTE I ØSTFOLD:  Folkehelseinstituttet følger med på utbredelsen av den flåttbårne sykdommen skogflåttencefalitt. Deres siste undersøkelser bekrefter at viruset er etablert i flått i Østfold. Foto: Arne Hoem
FANT SMITTE I ØSTFOLD: Folkehelseinstituttet følger med på utbredelsen av den flåttbårne sykdommen skogflåttencefalitt. Deres siste undersøkelser bekrefter at viruset er etablert i flått i Østfold. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flått med det sjeldne flåttviruset skogflåttencefalitt (TBE) har innvandret over grensa fra Sverige til Norge.

I Østfold risikerer man nå å bli smittet av det sjeldne viruset, slår forskere ved Folkehelseinstitutttet og Sykehuset Østfold fast, melder NRK Østfold.

Sykehuset har testet 461 blodgivere i Østfold og har påvist smitten i tre av dem. I tillegg har forskerne undersøkt 740 flått på Spjærøy ytterst i Oslofjorden nær svenskegrensa. I en av flåttgruppene ble TBE-viruset funnet, melder kanalen.

Bekrefter teori - Vi har fulgt utbredelsen av TBE-viruset de siste årene. Det vi har sett er at det har vært økning i antall tilfeller og utbredelse til nye områder i Europa. I Sverige har det også vært en økning og tilfeller finnes også nær grensa til Norge. Det disse resultatene underbygger er det vi trodde var situasjonen, at TBE utbredelsen ikke stopper ved grensa til Norge, sier overlege Susanne Dudman fra Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Skogflåttencafalitt smitter oftest gjennom flåttbitt fra arten Ixodes ricinus og kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det er stor variasjon i hvor syke folk blir av infeksjonen. Mens noen ikke merker noen symptomer kan andre bli alvorlig syke. Flåtten som bærer viruset er mest forekommer oftest i Stockholms skjærgård og andre steder langs svenskekysten mot Østersjøen. Den forekommer også i sentral-Europa og i Russland. I de senere år har det etablert seg langs kysten fra Vest-Agder og opp til Vestfold.

I fjor ble det meldt seks pasienter med påvist TBE-virus i Norge, fire av dem skal ha blitt bitt i Norge.

Dudman understreker at sykdom som følge av TBE fortsatt er sjeldent.

- Vi har fått rapport om opptil 15 laboratoriebekreftede tilfeller i året. Blodgiverne som fikk påvist TBE-smitte i Østfold har ikke hatt TBE-sykdom. Det er noe vi vet fra før at bare et fåtall av de som blir smittet får alvorlig sykdom, mange merker ingenting, sier hun.

Utvider vaksineråd Folkehelseinstituttet anbefaler i dag personer som er mye ute i friluft og ofte blir bitt av flått til å vurdere vaksinasjon i kystområdene i fylkene Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark og Vestfold.

Som et resultat av at det er påvist TBE både hos blodgivere og i flått i Østfold utvider Folkehelseinstituttet sine vaksinasjonsanbefalinger til også å gjelde her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling