Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeldent funn på skotsk øy: 170 millioner år gamle dinosaurfotspor

En student fant de sjeldne fotsporene under en tur til øya i 2016.

SJELDENT FUNN: Dette sauropod-fotsporet ble funnet på øya Isle of Skye på Skottland. Fotsporet var ett av rundt 50 fotspor som forskere nylig har avdekket og identifisert. NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På den skotske øya Isle of Skye, nordvest for fastlands-Skottland, har forskere nå avdekket sjeldne dinosaurfotspor.

Hele 50 fotavtrykk har forskere fra University of Edinburgh og Chinese Academy of Science lyktes i å avdekke.

- Vi drar til Skye hvert år. Det er det eneste stedet i Skottland du kan finne dinosaurer, og vi ser alltid etter alt vi kan finne, fordi dinosaurer er så sjeldne i Skottland, men hvert fossil er en ny ledetråd, sier Steve Brusatte, paleontolog ved universitetet i Edinburgh.

Sjeldne fotspor

FOTSPOR: Hvis man kikker nøye etter kan man her se omrisset av et theropod-fotspor. Foto: Paige dePolo / Edinburgh University / Handout via REUTERS / NTB scanpix
FOTSPOR: Hvis man kikker nøye etter kan man her se omrisset av et theropod-fotspor. Foto: Paige dePolo / Edinburgh University / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Fotsporene er 170 millioner år gamle, og er funnet i en leirete, grunn lagune.

Flesteparten av sporene tilhører sauropoder, som er en gruppe dinosaurer som ofte omtales som «langhalser» og theropoder, som beskrives som en eldre fetter av Tyrannosaurus Rex.

«Fotsporene var vanskelige å studere på grunn av tidevannsforholdene, forvitring på grunn av været og landskapsforandringer. Til tross for dette identifiserte vi to stier av fotspor, i tillegg til mange enkeltstående fotavtrykk», skriver universitetet i Edinburgh på sine nettsider.

Det som gjør fotsporene litt ekstra spesielle, og sjeldne, er at de er fra epoken mellomjura, som var for cirka 170 millioner år siden.

Det er gjort svært få fossilfunn som kan knyttes til akkurat denne epoken.

DINOSAUR: Avtrykket ble funnet i Australia. Video: CNN Vis mer

Ifølge Brusatte var det en student som fant sporene i 2016, under et tur til den skotske øya.

- Vi drar dit jevnlig for å lete etter fotspor og ledetråder. Og da tidevannet trakk seg tilbake, fant vi dem, sier Brusette, til CNN.

Fotspor på størrelse med bildekk

Et av fotsporene er like stort som et bildekk, og tilhører en sauropod. Forskerne mener at denne sauropoden veide over 10 tonn og var 15 meter lang.

- Langhalsenes fotspor er omtrent like store som bildekk, mens kjøtteternes er på størrelse med en basketball, sier Brusatte til The Telegraph.

Brusatte sier at funnet viser at dinosaurene ikke bare holdt seg på land, men at de ofte bodde nær vann og vadet gjennom laguner for å finne mat.

- Det viser at både langhalser og kjøttetere var på det samme stedet på den samme tiden, og at de levde side ved side. Dette fanger et 170 millioner år gammelt øyeblikksbilde, da de oppholdt seg i lagunen, levde på stranda, på et tidspunkt da Skottland var mye varmere og dinosaurer bare var i startfasen av sin ferd mot global dominans, sier Brusatte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!