Sjeldent funn på stranda

Under en gåtur på stranda fant Gitte og Erik Børresen Feldt noe helt utenom det vanlige.

KRITISK TRUET: Gråhaien er svært utrydningstruet og er et sjeldent funn på norske strender. Foto: Erik Børresen Feldt.
KRITISK TRUET: Gråhaien er svært utrydningstruet og er et sjeldent funn på norske strender. Foto: Erik Børresen Feldt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Gitte Børresen Feldt skulle ta en spasertur nede på Støperistranda i Larvik, fant hun noe helt utenom det vanlige nede i vannkanten.

Vasket opp av hardt vær sammen med tang og tare, lå en halv meter lang fisk. En stor munn full av spisse tenner og en spiss nese hintet i hva det var som lå i sanden.

Børresen Feldt var ikke i tvil, det var en død hai som hadde blitt skylt opp på stranda.

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.

- Ble nysgjerrig

Da Gitte kom hjem igjen fortalte hun mannen sin om det mystiske funnet, noe som vekket umiddelbar interesse hos ektemannen.

SKYLTE OPP: Det var på Støperistranda i Larvik at den døde haien skylte opp. Foto: Erik Børresen Feldt
SKYLTE OPP: Det var på Støperistranda i Larvik at den døde haien skylte opp. Foto: Erik Børresen Feldt Vis mer

- Hun tok meg med ned for å se, jeg er ganske naturinteressert, så jeg ble litt nysgjerrig, forteller Erik Børresen Feldt til Dagbladet

Da han så den døde haien sørget han for å dokumentere hendelsen.

BLE NYSGJERRIG: Den døde haien vekket stor interresse hos paret. Foto: Erik Børresen Feldt
BLE NYSGJERRIG: Den døde haien vekket stor interresse hos paret. Foto: Erik Børresen Feldt Vis mer

- Jeg fikk tatt en del bilder for dokumentasjon og kontaktet deretter WWF og Havforskningsinstituttet. Jeg målte den også, den var 51 cm lang.

- Strømmen mot Støperistranda bringer med seg mye rart, men dette er første gang vi finner noe slikt.

Sjelden haiart

- Jeg fikk raskt svar fra Fredrik Myhre i WWF, som var veldig interessert med en gang. Han fortalte oss at vi hadde kommet over en sjelden haiart, en gråhai, sier Børresen Feldt.

Gråhaien kan bli opptil to meter lang og veie inntil 45 kilo. Arten er rødlistet av Verdens naturvernunion som en kritisk truet art.

ARTIG FUNN: Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond forteller at en levende gråhai ble observert i nærheten for kun få uker siden. Foto: WWF
ARTIG FUNN: Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond forteller at en levende gråhai ble observert i nærheten for kun få uker siden. Foto: WWF Vis mer

Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond, forteller til Dagbladet at man sjeldent finner gråhai på norske strender.

- Ut ifra bildene ser dette ut som en ung gråhai. Det er en type hai som er kjent i norske farvann, men som man ikke så ofte kommer over. Av og til kan man likevel finne døde individer i garn eller på strender langs store deler av norskekysten.

Han sier at en annen gråhai ble registrert i nærheten for bare et par uker siden.

- Det er litt interessant at det var en gråhai som Børresen Feldt fant, ettersom det også ble tatt en voksen gråhai i et garn utenfor Drøbak for bare en tre ukers tid siden.

- Kritisk utrydningstruet

- Det er en art som hovedsakelig lever kystnært, og bestander kan finnes i mange av verdens farvann, fortsetter Myhre.

SJELDEN: Det er ikke ofte en gråhai blir funnet på norske strender. Foto: Erik Børresen Feldt
SJELDEN: Det er ikke ofte en gråhai blir funnet på norske strender. Foto: Erik Børresen Feldt Vis mer

- Det er viktig å få fram at dette er en art som er kritisk utrydningstruet, på grunn av overfisking. Fremdeles havner mange gråhai i fiskernes redskaper, spesielt i andre land.

- Det gjør det jo enda mer trist å finne en slik hai på stranda, ettersom det er en svært truet art. Hvert individ teller her.

Myhre forteller at det ikke er mulig å fastslå en dødsårsak for den unge haien.

- Det blir bare spekulasjoner, men ut ifra bildene var det et ungt individ. Den kan ha dødd en naturlig død, eller så kan den for eksempel ha blitt tatt i et garn eller på en fiskekrok.

Viktig forskning

Fredrik Myhre i WWF forteller at de som finner noe rart på stranda kan kontakte Havforskningsinstituttet, hvis de ønsker svar på hva det er de kanskje har funnet.

- Det man burde gjøre når man finner noe som er spennende, spektakulært eller merkelig i fjæra, er å ta bilde av det og sende det til Havforskningsinstituttet og deres nettside «Dugnad for havet.»

UFARLIG: Fredrik Myhre dykker ofte med hai i Norge og forteller at gråhaien ikke er en fare for mennesker. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond
UFARLIG: Fredrik Myhre dykker ofte med hai i Norge og forteller at gråhaien ikke er en fare for mennesker. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond Vis mer

- Da er man med på å vise hva man har funnet, og man kan også få svar på det man har funnet, og ikke minst er så man med på å hjelpe havforskerne å kartlegge hva som finnes i havområdene våre.

Han forteller at slike tips fra befolkningen er viktig for havforskningen.

- Vi har et stort behov for mer forskning på havet og hjelp gjennom folkeforskning er en viktig del av å få på plass ny kunnskap om livet i havet, sier Myhre til Dagbladet.

Forsvinner fra havet

Han sier at gråhaien ikke er farlig for mennesker, selv i voksen alder.

- Det er ingen haiarter som har mennesker på menyen. Det eneste virkelig farlige med hai, er hvor fort de nå forsvinner fra verdenshavene våre.

Myhre forteller at det er behov for konkrete handlingsplaner for å redde bestanden av gråhai og andre truede arter.

- I desember fikk verden en historisk naturavtale som har som mål å stoppe og reversere tapet av natur innen 2030. Det er viktig å følge opp dette FN-vedtaket med en ordentlig handlingsplan i hvert enkelt land.

- Vi ser fram til at regjeringen, med klima- og miljøminister Espen Barth Eide i spissen får på plass en handlingsplan som hjelper oss å nå målene vi har forpliktet oss til innen denne tida neste år, og på den måten bidrar til at vi tar vare på utrydningstruede arter, inkludert de som finnes i havet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer