Fant fot i dinosaurfossil:

- Sjeldent funn

Forskere kan nå fortelle enda mer om hva de forhistoriske skapningene spiste.

JAKTET FRA TRÆRNE: Forskere skal ha funnet spor av pattedyr i fossilene til en microraptor. Dette bildet viser hvordan microraptoren trolig så ut da den vandret på kloden. Illustrasjonsfoto: ITV/REX.
JAKTET FRA TRÆRNE: Forskere skal ha funnet spor av pattedyr i fossilene til en microraptor. Dette bildet viser hvordan microraptoren trolig så ut da den vandret på kloden. Illustrasjonsfoto: ITV/REX. Vis mer
Publisert

Paleontologer i Storbritannia kom over noe de ikke forventet da de nylig analyserte fossilene av en liten og fjærete dinosaur med navn microraptor.

I ribbena på fossilet fant de nemlig en liten fot som tilhørte et dyr som levde på jorda 120 millioner år tilbake i tid, skriver Sky News.

- Håndfaste bevis

For mange er det kanskje en selvfølge å tenke at dinosaurene spiste pattedyr, men forskerne hevder å ha funnet det første håndfaste beviset på at dette stemmer.

- Å finne mat på innsida av dinosaurer er et sjeldent funn, derfor er hvert tilfelle viktig, fordi det gir håndfaste bevis på hva de spiste, sier Dr. David Hone ved Queen Mary Universitetet i London, som også er en av forskerne ved oppdagelsen, til nyhetsnettstedet.

Fossilet ble først analysert i 2000, men forskere skal da ha oversett den lille foten, som trolig tilhørte et pattedyr på størrelsen med en mus.

- Forskningen maler et bilde av en fascinerende tid i historien, selv om det ikke er like skremmende som det som vises i Jurrasic Park, sier Hone.

FOSSIL: Slik kan et microraptor fossil se ut. Dette fossilet ble oppdaget i Kina i 2003. Foto: REX.
FOSSIL: Slik kan et microraptor fossil se ut. Dette fossilet ble oppdaget i Kina i 2003. Foto: REX. Vis mer

Jaktet trolig fra trærne

En microraptor var i sin tid trolig på størrelsen med en katt eller kråke, og skal ha jaktet små dyr både til fots og fra tretoppene. De antas å ha befunnet seg i skogsområder rundt det som i dag er Kina, for mellom 125 og 113 millioner år siden, skriver Sky News.

- På samme måte som katten din, ville en microraptor vært enkel å ha hjemme, men en terror for omgivelsene dersom den kom ut. Den ville jaktet alt fra fugler, mus og fisker, sier Dr. Alex Dececci, som også har forsket på oppdagelsen, til nyhetsnettstedet.

Eksemplarer av microraptorer har tidligere blitt funnet med godt bevart mat i magen, slik som fugler, øgler og fisk, men det er uklart om microraptorene jaktet disse eller fant dem døde og spiste dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer