IS-KONTROLLERT BY: IS forsøker å skape et inntrykk av framgang, på tross av at organisasjonen har gått på flere nederlag den siste tida. Dette bildet fra 2014 er levert av IS' mediesenter. Siden den gang har IS-byen blitt bombet flere ganger Foto: AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group/NTB SCANPIX.
IS-KONTROLLERT BY: IS forsøker å skape et inntrykk av framgang, på tross av at organisasjonen har gått på flere nederlag den siste tida. Dette bildet fra 2014 er levert av IS' mediesenter. Siden den gang har IS-byen blitt bombet flere ganger Foto: AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group/NTB SCANPIX.Vis mer

Sjeldent intervju med IS-medlem: - Våre brødre forbereder overraskelser over hele verden

Sammenligner IS med USA etter uavhengighetserklæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte Islamske Stat (IS) har gått på flere store tap den siste tiden.

Først inntok kurdiske opprørere Manbij ved den syriske grensa til Tyrkia, så tapte IS Jarabulus til tyrkiskstøttede styrker - to angrep som struper IS sin tilgang på penger og forsterkninger fra Europa.

Nå står IS' fiende utenfor den irakiske millionbyen Mosul.

Alt dette er «noen få luftangrep», skal en tro et IS-medlem intervjuet av Daily Beast.

- Våre brødre forbereder overraskelser over hele verden. Det vi har gjort før kommer til å se ut som en vits, sammenlignet med det som kommer, sier medlemmet som går under dekknavnet «Abu Jihad» i artikkelen.

Takker gud for IS

Overfor den anerkjente reporteren Michael Weiss oppgir han å være et lavtstående medlem av IS, stasjonert i Raqqa.

Weiss har tidligere intervjuet mange IS-avhoppere, blant annet i den bestselgende boka «ISIS - Inside the army of terror». Han skriver også for CNN.

Til journalisten sier «Abu Jihad» at familien hans er fra Gaza-stripen, men at han vokste opp i Kuwait, før han reiste til Egypt under den første Gulf-krigen.

I 2012 reiste han til Syria der han søkte seg til IS.

- Jeg takker gud for at de ga oss muligheten til å se en islamsk stat. Raqqa er hovedstaden i staten vår, og det vil den forbli i evig tid. Vi har et godt islamsk liv her, på tross av noen få flyangrep i ny og ne, hevder IS-medlemmet til The Daily Beast.

Sammenligner IS med USA

Videre sammenligner han situasjonen IS er i nå, med de første årene etter at USA erklærte sin uavhengighet.

«Abu Jihad» viser også til revolusjonen i Frankrike mellom 1789 og 1799. IS har kommet langt sammenlignet med disse landene, påstår han.

På spørsmål fra The Daily Beast om moralen i Raqqa, en av IS sine viktigste byer, svarer han følgende:

- Vi er muslimer, og visste at dette ikke kom til å bli noe enkelt prosjekt. Vi visste at vi måtte kjempe og kom til å møte motstand på veien mot målet.

- Vil alltid være i krig

Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Bergen (UiB), Knut S. Vikør, tror det er et mål IS kan se langt etter.

Dette ettersom IS, i motsetning til USA og Frankrike i sin tid, har et mål om å bli en verdensstat.

- De ønsker å ta over hele verden, noe en kan se på enklavene de har i Libya og Egypt. Det gjør at de aldri kan oppleve den staten de ønsker, i og med at de nødvendigvis vil være i krig med alle andre nasjoner, sier Vikør til Dagbladet.

Videre mener han at budskapet i intervjuet er det man kan forvente fra laverestående medlemmer av IS.

- Det er de vanlige unnskyldningene, og det er det IS-medlemmene sier til seg selv. Det er jo ingen som sier at de tilhører en hær som kommer til å tape, mener professoren.

Må unngå bomberegn

I realiteten er IS på tilbaketog, ifølge Vikør.

Han viser til at de ikke har erobret en ny by siden Palmyra i 2015. Samtidig har IS tapt viktige byer som Ramadi i Irak og syriske Manbij.

I byene de har, så er IS avhengige av å kunne opprettholde et inntrykk av trygghet, mener professoren.

- I for eksempel Raqqa, som IS-medlemmet omtaler, så er støtten i lokalbefolkningen blandet. Der du har noen grupper som blir undertrykt, så aksepterer andre IS så lenge de unngår det bomberegnet som er i for eksempel Aleppo, sier Vikør.

Kan bety mer terror

Der IS ser ut til å være hardt presset på hjemmebane, så understreker historikeren at det ikke nødvendigvis betyr at de ikke kan bite fra seg.

Det gjelder ikke minst i Europa.

- Jo mindre attraktivt det blir å reise til Syria, jo mer attraktivt kan det bli å forbli i utlandet og bedrive terror, sier Vikør og trekker fram forskjellen mellom Al-Qaida på 1990-tallet og IS.

- Da Al-Qaida mistet sine treningsleire i Afghanistan, var det en svekkelse. Det samme gjelder ikke nødvendigvis IS. De baserer seg i stor grad på enkle operasjoner som ikke er sentraldirigert, sier Knut S. Vikør om hva krigen i Midtøsten vil ha å si for IS sin slagkraft i utlandet.