Sjeldne bilder: - Jeg forsto ikke hva jeg så

Bildene av knølhvalen som «sluker» en sjøløve får forskere til å juble.

KOMPISER: Knølhvalen spiser ikke sjøløver, men uhell kan skje. Fotografen tror ingen andre har tatt bilde av hendelsen før. Foto: AFP / Chase Dekker / NTB Scanpix
KOMPISER: Knølhvalen spiser ikke sjøløver, men uhell kan skje. Fotografen tror ingen andre har tatt bilde av hendelsen før. Foto: AFP / Chase Dekker / NTB ScanpixVis mer

- Det skjedde så fort at jeg kunne ikke helt forstå hva jeg så, sier villmarksfotografen og marinbiolog Chase Dekker til Dagbladet.

Amerikaneren trodde nesten ikke sine egne øyne da han ble vitne til noe helt spesielt på den ellers så normale båtturen i bukta Monterey Bay i California forrige uke.

- Denne hendelsen er ekstremt sjelden. Det er nok den mest sjeldne hendelsen jeg har sett i den naturlige verden, sier han.

SJELDENT: Sjøløven befant seg på feil sted til feil tid. Foto: AFP / Chase Dekker / NTB Scanpix
SJELDENT: Sjøløven befant seg på feil sted til feil tid. Foto: AFP / Chase Dekker / NTB Scanpix Vis mer

Dekker hadde holdt øye med en gruppe sjøløver og knølhvaler som jaktet sammen da han var på hvalsafari. Plutselig ser han en sjøløve som befinner seg på feil sted til feil tid, og han nøler ikke et sekund med å ta fram kamera.

Jakter sammen

Dekker beskuet en vanlig rutine mellom knølhvalen og sjøløven. Vanligvis jakter de sammen, hvor sjøløven svømmer unna når hvalen skal svelge fisken. Knølhvalen er en såkalt «gulping feeder», og bruker flere teknikker for å fange mat.

Teknikken brukt i denne situasjonen kalles boblenettfisking, hvor hvalen svømmer sakte under fiskestimen mens den blåser ut luft gjennom pustehullet. Det danner så en visuell barriere som gjør at fisken klumper seg mer sammen nær overflaten.

Plutselig angriper hvalen med vidåpent gap, og fanger dermed tusenvis av fisk i én munnfull og noen ganger hele stimen.

- Jeg var i ekstase

Denne rutinen er som regel udramatisk, for sjøløvene svømmer unna når knølhvalen skal spise fisken, ifølge National Geographic.

- Vi ser knølhvaler som spiser med sjøløver på daglig basis, men aldri har jeg vært vitne til dette eller fanget det før.

I Monterey Bay var det nettopp dette som skjedde før jakten tok en uventet vending. For da hvalen kom opp fra dypet for å fange fisken i et jafs, hadde ikke sjøløven kommet seg unna tidsnok.

- Rett etter det skjedde begynte jeg å rope rundt på båten! Jeg var i ekstase, men nervøs for å se på kameraet mitt om jeg fikk bildene, sier Dekker.

- Når jeg så at jeg hadde dem, kunne jeg ikke tro at jeg fanget et øyeblikk som jeg trolig aldri får se igjen, sier han.

Heldigvis kom sjøløven seg unna, og Dekker fikk noen helt unike bilder. Han visste likevel ikke hvor mye oppmerksomhet bildene ville få.

Det var ikke før dagen etter, da han så reaksjonene til dyreelskere og forskere, at han skjønte hvor stort det ville bli.

KNØLHVAL: Fra en tidligere hendelse: Hannah Zingsheim sier til Dagbladet at hun alltid har vært fan av hvaler - og da hun og kjæresten ferierte på Island i sommer, gikk en drøm i oppfyllelse. Vis mer

Satt ut av bildene

Ifølge National Geographic kommer sjøløver ofte nære, men ulykker som denne er veldig sjeldne. De unike bildene har blitt plukket opp av flere medier, og forskere er imponert.

Biolog ved Marine Education and Research Society i British Columbia, Christie McMillan, studerer knølhvalens spisevaner.

- Bildet satte oss helt ut, sier McMillan som legger til at de mest dokumenterte sakene som dette involverer små sjøfugler, sier hun til National Geographic og legger til:

- Den ene kollegaen vår så en gang en lomvi svømmende ut av gapet til en hval, som åpnet munnen to ganger ved overflaten for å slippe ut fuglen.

Forskeren sier hun også har sett hvaler slippe ut måker, både levende og døde, som ved et uhell har blitt slukt.

Sjøløven i denne historien klarte å redde seg unna og svømme vekk.

Dekker er fra California og jobber ofte som fotograf og marinbiolog for Sanctuary Cruises Whale Watching. Han er nå på øya Tonga i Stillehavet, hvor han tar flere bilder av knølhvalen.

Men liknende blinkskudd tviler han på at han får.