Sjeldne kattunger født

De små krabatene ble avlet frem fra frosne embryoer.

 Afrikansk Svartfotkatt: De små kattungene er et sjeldent syn. Det regnes å være kun 10 000 dyr igjen i det fri, og enda færre i fangeskap. Foto: KAREN ROSS/AUDUBON NATURE INSTITUTE
Afrikansk Svartfotkatt: De små kattungene er et sjeldent syn. Det regnes å være kun 10 000 dyr igjen i det fri, og enda færre i fangeskap. Foto: KAREN ROSS/AUDUBON NATURE INSTITUTEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den afrikanske Svartfotkatten er blant verdens minste kattedyr, og blir bare en tredjedel av størrelsen sett i forhold til en vanlig huskatt. Arten er listet som utrydningstruet og man anslår at det finnes under 10 000 dyr igjen i det fri. I fangeskap finnes det 40 individer i dyreparker rundt om i verden.  

Nå har det blitt to til etter det i midten av februar ble født to små kattunger med hjelp av in vitro-fertilisering ved et konserveringssenter i New Orleans, melder Audubon Nature Institute på sine nettsider.

Dette er første gang dette har blitt gjort på denne arten, som er en form for assistert befruktning, hvor egget blir befruktet utenfor morens kropp.

Frossne embryoer Kattungene ble født fra embryoer som ble frosset ned før orkanen Katrina. Sperm ble hentet fra en hannkatt i tilbake i 2003, som så ble sendt til Audubon Center for reaserch of Endangered Species i New Orleans.

Her ble egg fra en annen Svartfotkatt befruktet i 2005. Embryoene ble så frosset ned i nesten seks år før de ble tint og inseminert i en surrogatkatt i desember i fjor. 69 dager senere ble to søte kattunger født.

Et av målene med prosjektet var også å bevise at egg og sædceller kan overleve i frosset tilstand over lengre perioder.

Vil klone kattene Kattungene har tilbrakt mesteparten av tiden etter de ble født med surrogatmoren.

- Vi lot dem være med henne til de ble 15 dager gamle før vi rørte dem. Da veide de 156 og 198 gram, forteller forsker Earl Pope, som leder prosjektet.  De satser nå videre på å bevare celler fra både denne og andre utrydningstruede arter.

- Vi vet at om vi tar vare på DNA, gir vi utryddningstruede dyrearter en sjanse. Målet for Svartfotkatten er å kunne klone en slik at vi på lang sikt kan sikre artens eksistens, sier Pope.  

Kattungene er kanskje søte, men voksne individer av denne arten som opprinnelig kommer fra Sør Afrika, skal man ikke tulle med. Det amerikanske tiddskriftet Scientific American skriver at det i Afrikansk folklore blir fortalt at kattene kan rive over giraffers hovedpulsåre. Selv om dette kanskje ikke stemmer, er de svært aggressive og kan hamle opp med sjakaler åtte ganger dens egen størrelse.