Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjelekvaler i KrF

Tvilen river og sliter i KrF-landsstyret, som nå diskuterer om partiet skal gå inn i regjering med med Frp.

MØTE: KrFs landsstyre er nå samlet til møte på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen, for å diskutere regjeringssamarbeid med Venstre, Høyre - og Frp. På første rad sitter partileder Knut Arild Hareide, og de to andre i KrFs sonderings-delegason: Dagrun Eriksen og Hans Olav Syversen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MØTE: KrFs landsstyre er nå samlet til møte på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen, for å diskutere regjeringssamarbeid med Venstre, Høyre - og Frp. På første rad sitter partileder Knut Arild Hareide, og de to andre i KrFs sonderings-delegason: Dagrun Eriksen og Hans Olav Syversen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Akkurat nå sitter KrFs landsstyre bak lukkede dører i et konferanserom på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen.

Det de diskuterer, er om de vil anbefale partiets stortingsgruppe å bite i seg uoverstemmelsene med Frp og danne regjering med partiet. 

Etter det Dagbladet erfarer, er det så langt ingen som har gått opp på talerstolen og gitt uttrykk for skråsikkerhet i det spørsmålet.

- Det er ikke ett menneske i dette rommet som ikke er i tvil om sitt standpunkt, sier en kilde som sitter inne i møtet til Dagbladet. 

Etter det Dagbladet kjenner til, så er det nå et forslag til vedtak på bordet. Det ser dermed ut som om KrF-holder tidsplanen, og kan samle stortingsgruppa si klokka 19.00 som planlagt.

Forslaget til vedtak som landsstyret nå diskuterer, er Knut Arild Hareides.

«Lite sannsynlig» En kilde i landsstyret Dagbladet snakket med i forkant av møtet, ga uttrykk for at vedkommende ønsker å gå i regjering med Frp, og viste til vellykkede lokale samarbeid. Lokalt samarbeid har imidlertid ikke vært tema i møtet så langt, får Dagbladet opplyst. 

Gjennom valgkampen måtte KrF-leder Knut Arild Hareide gjenta til det kjedsommelige at han anså det som «lite sannsynlig» at partiet ville gå inn i regjering med Frp. Det gjorde også Venstre-leder Trine Skei Grande, som KrF-lederen har avtalt følgende selvmordspakt med: De går bare inn i regjering sammen.

På spørsmål fra VG i forkant av møtet om han opplever at det er ulike syn i partiet hans, svarte KrF-lederen:

- Jeg tror det er ulike vurderinger, men jeg tror vi kan veldig lett havne i et felles synspunkt på hva som er riktig.
 
- Kan gå i opposisjon Pressen fikk tidligere i dag overhøre KrF-lederens velkomsthilsen til landsstyret. Da sa han:

- Spørsmålet vi i landsstyret nå skal gi råd om, er om KrF skal være en del av en slik regjering. Dette blir krevende, dette blir spennende. Det er ingen enkle valg i dag. I diskusjonen må vi vurdere om den sosiale profilen ivaretatt, om miljø- og klimapolitikken er bærekraftig, om vi klarer å gjenreise familiepolitikken, om vi sikrer en verdig alderdom, om vi gir barn bedre kunnskap om den kristne kulturarven, om vi klarer å rette opp noen av den brutale  urettferdigheten mellom den rike delen av verden og de menneskene som lever i bunnløs fattigdom og konflikt i sin hverdag, sa han og fortsatte:

- Hvis partiets organer og stortingsgruppa mener resultatet så langt er godt nok, så går vi videre. Er ikke helheten god nok, går vi i konstruktiv opposisjon og vil påvirke politikken fra Stortinget.  

I løpet av Nydalen-prosessen har KrF-lederen gjort følgende til et mantra:

- For KrF er det helheten som teller.

Hitill har både Venstre og Høyre gjennomført interne møter med sine respektive stortingsgrupper, og bekreftet at de vil sondere videre i morgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media