Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjelesørger og aktivist

Navn: Jesse JacksonYrke: PastorAlder: 58

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt ville Bill Clinton helst at pastor Jesse Jackson hadde holdt seg hjemme og ikke reist til Beograd for å møte president Slobodan Milosevic. Den jugoslaviske presidenten grep sjansen og utleverte de amerikanske krigsfangene slik at Jackson kunne dra tilbake både med brev til Clinton, oppfordring til bombestans og klar melding fra de frisatte om at de hadde fått en fangebehandling i pakt med Geneve-konvensjonen.

Det skaper noen problemer for Clinton på kort sikt, men trolig ville problemene blitt større dersom de tre var blitt værende i fangeskap. Med de tre tilbake i USA er den fem uker lange krigen mot Jugoslavia ført uten tap av NATO-liv.

Pastor Jesse Jackson var sjelesørger for Bill, Hillary og Chelsea da Monica Lewinsky-saken var på sitt høyeste, eller laveste om man vil. Muligens trenger ikke Clinton like mye til sjelesorg nå.

Jesse Jackson er født i 1941 i Greenville i South Carolina. Han stilte opp i kampen om nominasjonen i Det demokratiske partiet foran valget i 1984. Da ble Walter Mondale stilt opp mot Ronald Reagan og led det største nederlaget i amerikansk valghistorie. Jackson konkurrerte også mot Michael Dukakis i 1988. Dukakis tapte siden stort for George Bush.

Jackson har gledet visepresident Al Gore med at han ikke er kandidat i 2000. Men Jackson er en viktig støttespiller og brobygger til USAs mange minoritetsgrupper. Det er ikke urimelig å tenke seg at Jackson blir å finne på statsrådsliste dersom Al Gore vinner i år 2000.

Jesse Jackson var en av de unge, lovende borgerettighetslederne som sluttet seg til Martin Luther King jr. I 1965 dro han til Selma i Alabama for å delta i borgerrettighetsmarsjene til King.

Jackson ble født i en fattig familie, men han fikk stipend og støtte til å begynne på universitet i Illinois. Han tok seinere eksamen i sosiologi ved Agricultural and Technical College i North Carolina.

Presteutdannelsen tok han ved baptistenes teologiske seminar i Chicago, og ble ordinert i 1968.

Gjennom hele 80-tallet var Jackson en av USAs synligste talsmenn for svarte og minoriteter, I 1989 flyttet han til Washington.

I 1996 ble Jacksons sønn valgt inn i Representantens hus. Han ble gjenvalgt i 1998. Selv har Jesse Jackson bare blitt valgt til et ubetalt verv som «skyggesenator», med oppdrag å arbeide for at District of Columbia, der Washington ligger, skal få status som delstat.

Halvor Elvik