Sjette ran på åtte måneder

Politiet leter blant tidligere ransmenn for å knekke en av de største ransgåtene på flere tiår. I natt ble Securitas-transport nummer elleve utsatt for væpnet ran - den sjette på åtte måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har foreløpig ingen konkrete mistenkte etter ranet av en Securitas-transport i natt. To maskerte menn bevæpnet med automatvåpen ranet to Securitasvakter som tømte nattsafen til Sparebanken Nor på Solli plass i natt. Under Securitasranet i Grensen lille julaften i fjor ble en person pågrepet. Han skal snart tiltales for medvirkning til ranet.

- Han var ikke alene om ranet, hevder politiavdelingssjef Tore Røkke ved vold og vinnings-seksjonen ved Oslo politikammer.

- Betyr det at dere har noen i søkelyset?

- Det er flere enn 3-4 personer som begår ran i Norge - men ikke mange. Vi har ikke noe som gir oss grunnlag for pågripelser, sier Røkke til Dagbladet :på nettet.

Seks ran på åtte måneder

Siden oktober i fjor har Securitas sine pengetranporter vært hjemsøkt av ran. Seks svært profesjonelle ran på åtte måneder er foreløpig status. Siden 1990 er elleve slike transporter ranet. Også dagens ran har mange likhetstrekk med de foregående, men politiet vil foreløpig ikke bekrefte at det er en sammenheng.

- Vi har selvfølgelig endel hypoteser, men vi er nødt til å sammenholde informasjon fra de tidligere ranene, sier Røkke. Kripos bistår i etterforskningen av noen av ranene, men Oslo-politiet klarer seg uten bistand i sin etterforskning.

Røkke er svært interessert i å komme i kontakt med vitner som har sett noe i forbindelse med selve ranet, eller bevegelsene til den hvite Ford Ecoline DH 71042 som ble brukt som fluktbil. Bilen ble senere funnet utbrent på Filipstadveien i Oslo.

Utro tjener

Etter det forrige ranet satte politiet spørsmålstegn ved Securitas rutiner. Spørsmålet politiet stiller seg er hvordan ransmennene åpenbart kjenner til rutinene til Securitas, som selv hevder at de forandrer rutinene jevnlig.

- Vi kan ikke utelukke at det er personer i Securitas som lekker informasjon, sa administrerende direktør i Securitas Tore K. Nilsen til Dagbladet etter det forrige ranet.

Lukrativt

Det er foreløpig uklart hvor mye ranerne fikk med seg fra nattsafen til Sparebanken Nor. Men hittil har ransbølgen vært lukrativ geskjeft, med nær 30 millioner kroner i utbytte. Det er liten tvil om at det dreier seg om profesjonelle ranere.

- De kastet ikke bort tida, og la stor vekt på effektivitet sier Tore Røkke underfundig, og viser til at ranet skjedde i et travelt veikryss i Oslo sentrum.

Securitas utlover en belønning på 50.000 kroner for opplysninger som fører til at ranerne blir tatt.