Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mannequin challenge»

Sjetteklassingenes videostunt fikk foreldrene til å gråte

Skoleelevenes versjon av «Mannequin challenge» rørte foreldrene. 

MOBBING: Da 6.-trinn ved Vigernes skole kastet seg på viraltrenden «Mannequin challenge», hadde de et helt spesielt budskap. Da de viste videoen til foreldrene på skolens juleavslutning, ble flere foreldre rørt til tårer. Video: Helene Eidem / Vigernes skole Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjetteklassingene ved Vigernes skole i Lillestrøm ville gjøre noe helt spesielt på skoleavslutningen før jul. De ville hive seg på viraltrenden «Mannequin challenge», som både kjente og ukjente personer har kastet seg på denne høsten.

Det var kontaktlærer Hanne Holm som tok initiativet til videoen.

- Jeg foreslo at vi skulle gjøre «Mannequin challenge», og at tema skulle være samhold, og så kom vi fram til at vi skulle gjøre noe på mobbing, forteller Holm til Dagbladet.

I videoen, som du kan se øverst i saken, er 75 elever fryst i forskjellige situasjoner. Noen blir utestengt av en vennegjeng, noen blir ledd av, noen blir baksnakket, og flere sitter alene, sammenkrøpet i fosterstilling.

Noen holder også plakater. «Det gjør vondere enn du tror», «Det er ikke greit» og «Stopp mobbingen», står det på plakatene.

- Det var elevene som fant på hva som skulle stå på plakatene, sier Holm.

- Foreldre gråt


Videoen ble laget som en del av underholdningen på skolens juleavslutning. Den vakte sterke reaksjoner hos både elever og foreldre.

- Flere foreldre gråt. De synes det var veldig rørende, sier Holm.

Hun tror videoen bidro til at elevene fikk et innblikk i noe de ellers ikke visste så mye om, hvordan mobbeofre har det.

«Er det noen som har det sånn», hadde flere elever spurt.

- Noen kjenner seg kanskje igjen

- Først etter at de fikk sett alt som skjedde i videoen, skjønte de helt hva det handlet om. At flere ikke kunne forestille seg at noen har det slik, er bra, det bekrefter bare at vi ikke har noe særlig problemer med mobbing på Vigernes, sier Holm.

- De får jo med seg at mobbing er et problem. De får jo med seg nyheter, men det er noe annet å få det visualisert på den måten, kanskje noen til og med kan kjenne seg igjen, fortsetter hun.

Hun håper likevel videoen og arbeidet med den har fått barna til å forstå at ikke alle har det så lett, og at mobbing kommer i flere former.

I Elevundersøkelsen fra 2015 svarer 3,7 prosent av norske elever at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Det er en liten nedgang fra 3,9 prosent i 2014.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!