Sjevardnadze går av

- Jeg drar hjem, skal president Eduard Sjevardnadze ha sagt til georgisk TV. Støttes av hæren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjevardnadze bekreftet i kveld meldingen om at han har trukket seg fra sin stilling. Ifølge nyhetsbyråene gir avskjedssøknaden ham immunitet mot rettsforfølgelse.

Senere meldte det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at Sjevardnaze har forlatt Tbilisi med fly. Det er foreløpig ikke klart hvor han reiste. Russlands utenriksminister Igor Ivanov spilte en nøkkelrolle i forhandlingene som endte i et fredelig maktskifte.

Opposisjonsledere opplyser at 39 år gamle Nino Burdsjanadse, en av Georgias få kvinnelige politikere og president for det avgående parlamentet, vil fungere som statsleder etter Sjevardnadzes kapitulasjon.

Folkefest

Nyheten om presidentens avgang ble mottatt med stor glede av folket som har vært samlet i Tblisis gater. Titusenvis svarte med å synge og danse i gatene.

- Det er fyrverkeri over hele byen. Folk går helt av hektene av glede og lettelse, sier Flytktningerådets stedlige representant i Georgia, Ulla Backlund, til NTB.

- Det som er skjedd er ganske utrolig. I går var det alvorlige demonstrasjoner og en spent situasjon. Utover dagen ble det karnevalsstemning, mens dagen i dag startet dystert og avventende. Nå er det kun jubel å spore, legger hun til.

Forhandlinger

Nyhetsbyrået AP meldte søndag ettermiddag at en opposisjonsleder hadde uttalt til georgisk TV at president Sjevardnadze hadde bestemt seg for å gi etter for press fra opposisjonen og fratre sin stilling. Opposisjonsledederen viste til uttalelser fra en av demontrasjonslederne som befant seg utenfor presidentens bolig.

Den statlige TV-kanalen i landet meldte få minutter etter at presidenten hadde gått av.

Presidenten hadde søndag ettermiddag samtaler med opposisjonsledere i sin egen bolig like utenfor hovedstaden Tiblisi. Også Russlands utenriksminister Igor Ivanov skal ha vært til stede.

- Jeg har fullført min rolle som mekler, og nå må Georgias skjebne bli bestemt av landets politiske ledere, sa Ivanov etter forhandlingene.

Ifølge en lokal TV-stasjon står Sjevardnadzes fly klart på rullebanen på flyplassen i Tbilisi, skriver Reuters.

Ordkrig

Søndag formiddag fortsatte ordkrigen mellom opposisjonen og presidenten.

- Dagen i dag er avgjørende. Folket må ta makten. Tusenvis av mennesker må gå til innenriksdepartementet og overta bygningen, sa opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili til folkemassene som hadde samlet seg foran parlamentsbygningen i Tbilisi.

Opposisjonslederen oppfordret demonstrantene til å ta kontroll over innenriksdepartementet og den statskontrollerte fjernsynskanalen, som han mener sender «antistatlig» propaganda.

Stormet parlamentet

Opposisjonsleder Saakasjvili avslo senere et tilbud fra presidenten hvor han sa at han var åpen for å fremskynde valget på ny president. Deretter beordret han demonstrantene til å marsjere mot presidentens bolig i utkanten av Tblisi. Demonstrasjonen ble utsatt, og opposisjonen ga presidenten en frist på 1 time til å gå av.

I går ble presidenten tvunget til å forlate parlamentet etter at demonstranter stormet bygget. Shevardnadze svarte med å erklære unntakstilstand. Tidligere søndag sluttet 300-400 soldater seg til oppsosisjonen.

FEST: Folket i Georgias hovedstad jubler etter at presidenten har gått av. Foto: REUTERS/SCANPIX
GÅR: Georgias president Eduard Sjevardnadze. Foto: REUTERS/SCANPIX
STØTTER OPPOSISJONEN: Georgiske soldater sluttet seg tidligere i dag til opposisjonen. Foto: AFP/SCANPIX
STORMET: Demonstranter stormet i går parlamentet i Georgias hovedstad. Foto: REUTERS/SCANPIX