Sjialeder i Irak ber militsen legge ned våpnene

Endelig et lyspunkt for amerikanerne og det irakiske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Beskjeden som kom i dag fra den anti-amerikanske radikale sjialederen Moqtada al-Sadr gir amerikanerne og irakerne et lite håp om mer stabilitet i Irak. I hvert fall det neste halve året.

Al-Sadr annonserte i dag at hans beryktede Mahdi-hær kommer til å innstille alle kamper i seks måneder framover.

- Jeg beordrer Mahdi-hæren til å innstille alle aktiviteter de neste seks månedene fram til den er omstrukturert på en måte som gjør at hæren er mer i tråd med prinsippene den er tuftet på, sier Sadr i en pressemelding sendt fra hans kontor i den nordlige byen Najaf, skriver nyhetsbyrået AFP.

Denne beskjeden betyr også at angrepene mot de USA-ledete koalisjonsstyrkene vil opphøre.

- Dette inkluderer også at vi ikke retter våpen mot okkupanter eller andre, sier Ahmed al-Shaibani, en talsmann for al-Sadr, ifølge nyhetsbyrået AP.

Al-Sadrs ordre kommer etter at intense kamper i den hellige byen Kerbala resulterte i minst 52 døde og flere enn 300 skadde. Ifølge øyenvitner var irakisk politi og soldater fra Mahdi-hæren involvert i dagens kamper. Irakiske sikkerhetsstyrker hevder soldater fra Mahdi-hæren angrep vakter utenfor moskeen, noen av dem skal tilhøre den rivaliserende Badr-brigaden.

Talsmenn for Mahdi-hæren benekter at de deltok i urolighetene, som brøt ut midt under en sjiamuslimsk høytidsfeiring. Sadr har derfor bedt om en uavhengig gransking av kampene som oppstod, og har bedt sine tilhengere samarbeide med myndighetene for å roe ned situasjonen.

Situasjonen i det sørlige Irak er blitt mer ustabil etter at rivaliserende sjiagrupper har begynt å kjempe om makten, spesielt i de oljerike områdene nær Basra, Iraks nest største by.

MEKTIG MILITSLEDER: Den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr ga i dag beskjed om at hans Mahdi-hær vil innstille alle kamper i et halvt år framover. Dette arkivfotoet er fra 23.november 2006. Foto: AFP PHOTO/FILES/WISSAM AL-OKAILI/SCANPIX
MEKTIG MILITSLEDER: Den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr ga i dag beskjed om at hans Mahdi-hær vil innstille alle kamper i et halvt år framover. Dette arkivfotoet er fra 23.november 2006. Foto: AFP PHOTO/FILES/WISSAM AL-OKAILI/SCANPIX Vis mer

Al-Sadr organiserte Mahdi-hæren kort tid etter den USA-ledete invasjonen i 2003. Siden den gang har Mahdi-hæren blitt den mest aktive og beryktede sjiamilitsen i Irak. USA hevder Mahdi-hæren er ansvarlig for å ha drevet tusenvis av sunnimuslimer fra deres hjem, som hevn for sunniangrep på sivile sjiamuslimer.

Mahdi-hæren stod bak to store opprør mot koalisjonsstyrkene i 2004. Siden den gang har amerikanerne begynte å skille mellom hovedelementene av al-Sadr-bevegelsen og de som er mer løst tilknyttet militsen.