Sjiamuslimer paraderer med bombebelter og raketter

Sjia-show i Bagdad skaper mer spenning.

VISER STYRKE:  Sjia-lederen Muqtada al-Sadr og titusenvis av sjia-muslimske militære paraderte i dag i Bagdads gater for å vise sin styrke, og for å gi et signal til den sunni-muslimske ekstreme gruppa Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) at de ikke har tenkt å la dem få overta kontrollen av den irakiske hovedstaden. Mange frykter den stadig større sekteriske spenningen i landet, og håper at sjiaer og sunnier kan samarbeide om å fjerne sunni-ekstremistene i ISIL. Foto: Wissm al-Okili/Reuters/Scanpix
VISER STYRKE: Sjia-lederen Muqtada al-Sadr og titusenvis av sjia-muslimske militære paraderte i dag i Bagdads gater for å vise sin styrke, og for å gi et signal til den sunni-muslimske ekstreme gruppa Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) at de ikke har tenkt å la dem få overta kontrollen av den irakiske hovedstaden. Mange frykter den stadig større sekteriske spenningen i landet, og håper at sjiaer og sunnier kan samarbeide om å fjerne sunni-ekstremistene i ISIL. Foto: Wissm al-Okili/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av sjiamuslimer, blant dem militsgruppa til sjialederen Moqtada al-Sadr, paraderer i Bagdads gater i dag. De er iført bombebelter, raketter og andre våpen, og vil vise sin styrke og vilje til å kjempe mot sunni-ekstremistene i Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL). ISIL kontrollerer nå store deler av Irak og Syria, et slags Jihadistan.

I dag kom det også fram at ISIL har klart å overta kontrollen av en strategisk grensepasesering mellom Irak og Syira, nær grensebyen Qaim, melder BBC.

Iran vil splitte iraks befolkning Dagens sjia-parader skaper frykt og spenning blant mange irakere. De frykter at den allerede så spente situasjonen mellom landets sjiaer og sunnier kan utvikle seg til en enda verre sekterisk konflikt enn dagens, melder BBC.

Siden forrige uke har gruppa ISIL tatt over enorme områder i Irak og Syria. Med seg på laget har de fått med seg gamle Saddam-lojalister og sunnigrupper i Irak. Årsaken er at sjia-lederen Nouri al-Maliki har vanstyrt Irak og diskriminert landets sunnimuslimer. Det sjiamuslimske Iran er Malikis nærmeste støttespiller.

- Iran har helt siden 2003 hatt stor strategisk interesse av å splitte sjiaer fra sunnier, og å garantere at styret i Bagdad er sjiamuslimsk og orientert mot Iran, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

- Dypt ironisk Det var tirsdag i forrige uke at ISIL startet frammarsjen i Irak. Da fikk de kontroll over Iraks nest største by, Mosul. Siden den gangen har minst én million irakere flyktet, i tillegg til at ISIL tar kontroll over stadig større områder i Irak. Mange frykter nå borgerkrig.

- Det at Iran nå spiller seg selv ut som en slags reddende engel er dypt ironisk, og det strider fullstendig mot den svært negative og sekteriske rollen Iran har hatt i Irak. Hvis det finnes én ekstern aktør som må bære skylden for det som nå skjer, ved siden av ISIL, så er det ledelsen i Iran, understreker Thune overfor NTB.

Han er for tiden gjesteforsker ved University of North Carolina i USA og leder for øvrig NUPIs Midtøsten-program.

- Personlig ansvar Thune mener Maliki selv bærer en stor del av ansvaret for krisen, fordi han har styrt landet ut fra en splitt-og-hersk-teknikk og ikke gjort noe for å skape forsoning mellom sunnier og sjiaer.

- I stedet har han dyrket frykten for sunniene blant sjiaene. Han har heller ikke forsøkt å bygge bærekraftige institusjoner eller en god hær. Makten har i stor grad vært basert på personlige militser, rene sjiamilitser, sier Thune.

Han understreker at Maliki systematisk har forfordelt sunniene, holdt dem utenfor politiske prosesser og gjort områdene som nå herjes av krig til en politisk og økonomisk marginalisert del av landet.

KLARE FOR KAMP:  Mannen i midten er en av lederne i den fryktede sjia-militsen Mehdi, og blir kalt Abu Deraa. Sjia-ene fra Sadr-byen er nå klare for å kjempe mot ISIL. Foto: Wissm al-Okili/Reuters/Scanpix
KLARE FOR KAMP: Mannen i midten er en av lederne i den fryktede sjia-militsen Mehdi, og blir kalt Abu Deraa. Sjia-ene fra Sadr-byen er nå klare for å kjempe mot ISIL. Foto: Wissm al-Okili/Reuters/Scanpix Vis mer

- Dermed kan ISIL spille på sekterisme, hat og håpløshet, sier han.

- Komme sammen Erkefiendene Iran og USA kan bli nødt til å samarbeide for å dempe spenningen i Irak. Iran hevdet i går at USA mangler vilje til å bekjempe terrorisme, ettersom amerikanerne nøler med å iverksette luftangrep mot ISIL.

- Mitt håp er at USA og Iran vil komme sammen og finne ut hvordan de sammen kan forsvare de gjenværende delene av Irak og forhindre ISIL i å seire, sa USAs tidligere president Jimmy Carter nylig.

Iran har siden revolusjonen i 1979 vært regjert av et sjiamuslimsk prestestyre. På 1980-tallet, mens Irak ble styrt av Saddam Hussein, utkjempet de to nabolandene en grusom krig.

Over 60 prosent av Iraks befolkning er sjiamuslimsk, noe som har gitt denne gruppen og Iran stor innflytelse i landet etter at Saddams sunniregime ble avsatt i 2003.
(NTB)

VISER MUSKLER:  Et maskert sjia-milits-medlem sparker i stykker et skilt hvor det står navnet til den beryktede gruppa Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), som sjiaene nå gjør seg klare til å kjempe mot. Foto: Hussein Malla/Scanpix
VISER MUSKLER: Et maskert sjia-milits-medlem sparker i stykker et skilt hvor det står navnet til den beryktede gruppa Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), som sjiaene nå gjør seg klare til å kjempe mot. Foto: Hussein Malla/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer